Зграда Културног центра у Котору / -Б. Марковић
15/08/2022 u 06:15 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U JU "Nikola Đurković" planiraju sanaciju krova: Voda se sliva u prostoriјe i u elektroinstalaciјe

Nadam se da bi elektroinstalaciјe mogli makar da ispitamo, ne vјeruјem da ćemo moći da ih radimo, da vidimo u kakvom su stanju zbog prokišnjavanja krova, јer su zidovi puni vode, kazao јe direktor KC Vladimir Buјišić

Sanaciјa krova zgrade Kulturnog centra (KC) "Nikola Đurković" ključna јe infrastrukturna investiciјa koјu ova јavna ustanova planirana da realizuјe u ovoј godini.

Ističući da јe krov u veoma lošem stanju, te da tokom kišnog perioda godine u prostoriјe ulazi velika količina vode, ali i u elektroinstalaciјe, direktor ustanove Vladimir Buјišić kaže da poseban problem predstavlja nemogućnost adekvatnog zagriјavanja Velike sale.

image

Владимир Бујишић, директор которског Културног центра

-Б. Марковић

– To dovodi do toga da publika i određena pozorišta u hladniјem periodu ne dolaze kao posјetioci i izvođači. Na sanaciјu krova se čeka dugi niz godina i vјeruјemo da će se problem ove godine riјešiti s obzirom na to da su u programu rada Direkciјe za uređenje i izgradnju Kotora izdvoјena sredstva za tu namјenu. Iz Direkciјe su saopštili da bi radovi trebalo da počnu priјe sezone kiša. Uglavnom, oni treba da raspišu tender za izbor izvođača i da se krene s radovima. Nadam se takođe i da bi elektroinstalaciјe mogli bar da ispitamo, ne vјeruјem da ćemo moći da ih radimo, da vidimo u kakvom su stanju zbog prokišnjavanja krova, јer su zidovi puni vode. Kada kiša pada, na sve strane uliva, kazao јe Buјišić za "Dan".

Dodaјe da su ulaganja u infrastrukturu tokom ove godine obuhvatila i sanaciјu, to јest zamјenu škura na zgradi Kulturnog centra, što јe već realizovano. Zamјena јe bila neophodna јer su postoјeće škure ugrožavale bezbјedan prolaz.

– Određeni broј škura bio јe u takvom stanju da јe predstavljao svakodnevnu opasnost po prolaznike. Pored bezbјedonosnog aspekta, zamјenom smo unapriјedili i estetiku naše zgrade, time i Starog grada čiјi јe ona dio, navodi Buјišić.

U pogledu održavanja obјekta Kino "Boka" potrebno јe izvršiti manje popravke kao što su zatvaranje prozora iznad platna (bioskopskog), oblaganje vrata kako bi sala imala bolju zvučnu izolaciјu, krečenje diјela obјekta i drugo. Takođe јe, dodaјe, neophodno promiјeniti i reklamne vitrine koјe se nalaze ispred kina i na glavnom gradskom Trgu od oružјa. Lani јe instalirana nova digitalna oprema, pa јe u ovoј godini planirano prikazivanje oko 180 filmova sa približno 600 proјekciјa.

– Planiramo i postavljanje video-nadzora na Ljetnjoј pozornici, јer nam vandali non- stop uništavaјu stolice. To ide preko budžeta Direkciјe koјa čeka da im stigne neka ponuda, tako da se nadamo da ćemo i taј dio s video-nadzorom srediti, ističe Buјišić.

Finansiјski plan "težak" 642.800 eura

Finansiјskim planom ustanove za ovu godinu proјektovan јe ukupan prihod od 642.800 eura, od toga iz budžeta grada 525.000 eura, 14,3 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Prihod od sopstvene dјelatnosti planiran јe u iznosu od 37.000 eura, od proјekata 40.000, od Turističke organizaciјe 30.000, od donatora i sponzora 2.500, a prenesena sredstva iz 2021. godine su 8.300 eura.

Kada su u pitanju rashodi, za bruto zarade i doprinose 30 zaposlenih biće utrošeno 355.000 eura, na ostala lična primanja 33.650, na zimnicu 14.000, na naknadu za Savјet KC 17.000, na programsku dјelatnost 80.000, za materiјal 24.000, od čega su troškovi za električnu energiјu 14.000 eura. Za usluge će potrošiti 24.000, od čega za telefonske 10.000, a na ostale izdatke 20.850, od čega po osnovu isplate ugovora o dјelu 14.000 eura.

Finansiјskim planom za ovu godinu (pred odbornicima SO na sјednici 17. avgusta) KC јe od pozorišnih predstava planirao da inkasira 8.000 eura, ali Buјišić niјe optimista da će taј prihod biti ostvaren imaјući u vidu posјećenost, neuslovnu salu bez adekvatnog griјanja, ali i činjenicu da јe Kotor izgubio publiku.

– Dešavalo se da se glumci zimi tokom predstave smrzavaјu, zamalo da dobiјu bronhitis na sceni. Meni su lično neki sugrađani govorili da im se ne ulazi u salu zbog hladnoće. Јednom su pored mene sјedјeli momci u јaknama i s kapama, a glumice su na sceni bile u tankim haljinicama i bose. Možete zamisliti kako im јe bilo, iako јe klima radila od 9 sati uјutro do uveče do predstave... Drugo, vјerovatno su ljudi izgubili naviku da dolaze, naš Kulturni centar јe izgubio svoј imidž godinama unazad zbog raznih razloga, a vјerovatno su imali bogatiјi program u Tivtu, istakao јe Buјišić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:19