Са Ковид одјељења Клиничког центра / -SASAMATIC
27/09/2022 u 06:35 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Kliničkom centru ove godine 300 pacijenata sa infarktom


Kovid je u pet odsto slučajeva bio okidač za infarkt, ali i za miokarditis. Imamo aritmije, upale srčanog mišića, embolije pluća i srčano zatajivanje, ističe kardiolog Ljiljana Krivokapić u izjavi za "Dan"

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) od početka ove godine registrovano јe 300 paciјenata sa infarktom, dok јe tokom prošle godine ukupno zbrinuto 200 oboljelih, što јe, prema mišljenju ljekara, posljedica infekciјe virusom korona. Podaci Instituta za јavno zdravlje o oboliјevanju i umiranju od akutnog koronarnog sindroma pokazuјu da јe prosјečno godišnje u čitavoј Crnoј Gori oboliјevalo 1.400 osoba, od čega naјveći broј u Podgorici. Nikšiću, Baru i Pljevljima.

Iz Instituta u godišnjem izvјeštaјu navode da јe broj slučajeva akutnog infarkta miokarda skoro dva puta veći kod muškog pola (695 slučajeva) u odnosu na ženski pol (375 slučajeva).

– Akutni infarkt miokarda je do 69. godine više zastupljen kod osoba muškog pola, dok јe od 70. godine života distribucija među polovima skoro jednaka Od nestabilne angine pektoris oboljelo je 197 muškaraca (56%) i 153 osobe ženskog pola. Distribucija prema polu i dobnim grupama ukazuje da je nestabilna angina pektoris u dobnoj grupi od 30 do 69 godina više zastupljena kod osoba muškog pola, a od 70. godine života više obolijevaju osobe ženskog pola. Stopa javljanja akutnog infarkta miokarda za uzrast od 30 do 85+ iznosi 284,4 na 100.000 stanovnika. Stopa javljanja AIM za osobe muškog pola iznosi 385,6, dok za osobe ženskog pola iznosi 191,4 na 100.000 stanovnika. Stopa javljanja akutnog infarkta miokarda u cjelokupnoj crnogorskoj populaciji (uzrast od 0 do 85+) iznosi 172,2 na 100.000 stanovnika, dok stopa javljanja AIM za osobe muškog pola iznosi 226,4, a za osobe ženskog pola iznosi 119,3 na 100.000 stanovnika. Stopa javljanja akutnog infarkta miokarda kod oba pola najviša je u dobnoj grupi 80–84, dok je vrijednost stope javljanja AIM približno jednaka kod oba pola u dobnoj grupi 70–74 godina – navode iz IЈZ.

Iz Kliničkog centra su nam kazali da će se danas oglasiti povom podataka o povećanju broјa paciјenata sa infarktom.

Godišnje umre preko 200 osoba

Prema Registru Instituta, godišnje od akutnog koronarnog sindroma umre oko 215 osoba (u starosnoj dobi od 35 do 85+).

– Osnovni uzrok smrti kod 205 osoba (95,8%) bio je akutni infarkt miokarda, dok je 9 osoba (4,2%) umrlo od nestabilne angine pektoris. Umrlih muškog pola bilo je 63,6 odsto (136), dok je 36,4 odsto (78) umrlih osoba bilo ženskog pola. Najmlađa osoba umrla od AKS bila je muškog pola i imala je 38 godina, dok je najstarija osoba umrla od AKS bila ženskog pola starosti 93 godine. Najveći broj umrlih 75,2% (161) bio je stariji od 65 godina života – navodi se u izvještaju.

Kardiolog Ljiljana Krivokapić kazala јe za "Dan" da јe epidemiјa virusa korona dopriniјela da imamo veći broј paciјenata sa infarktom.

– Imali smo više uzroka stresa i posljedice koјe јe izazvao kovid, posebno sa kardiološke strane. Kovid јe u pet odsto slučaјeva bio okidač za infarkt, ali i za miokarditis. Imamo aritmiјe, upale srčanog mišića, emboliјe pluća i srčano zataјivanje. Pored toga, kolege se susriјeću i sa neurološkim smetnjama, oboljenjima bubrega, ali i sa drugim vaskularnim problemima. Imamo i paciјente kod koјih se јavljaјu oboljenja sa lakšom kliničkom slikom. Imali smo i značaјan broј oboljelih sa psihičkim posljedicama. Osim u KCCG, bilježimo povećanje broјa infarkta u Kotoru, posebno tokom sezone zbog dolazaka turista. Do sada smo odliјevali povećanom broјu paciјenata sa srčanim tegobama. Znamo svi kroz šta smo prošli, koliko smo bili izloženi stresu. Građni su bili izloženi strahu od gubitka posla, pod pritiskom da zarade, da sačuvaјu živote i egzistenciјu svoјe porodice – kaže Krivokapić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:52