Кућа Риста Ратковића, књижевно вече / - фото: Милован Нововић
09/10/2021 u 08:13 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У кући Риста Ратковића књижевно вече посвећено младим ствараоцима

Трочлани жири - Нађа Дурковић из Подгорице, Изет Еровић и Радоман Чечовић из Бијелог Поља, бодовао је више од 56 прича које су стигле на трећи државни литерарни конкурс који је за тему имао Вирус 21, а одабрао је 42 најбоље

У Кући Риста Ратковића, у Бијелом Пољу, у оквиру књижевног програма посвећеног дјеци и младима, одржано је вече младих стваралаца. Промовисане су приче ученика из бјелопољских основних и средњих школа, објављене у рефестиконској збирци “Био једном један вирус”. Књижевни програм, којим је обиљежена Међународна недеља дјетета, организовали су Локални јавни емитер Радио Бијело Поље и Јавна установа Ратковићеве вечери поезије.

Своје приче су представили Кристина Ракоњац, Војин Недовић, Жељана Цмиљанић, Мерјем Спахић, Тарик Идризовић, Сташа Обардовић, Анђела Грујић, Огњен Фемић и Слађана Михаиловић.

Инспирисани темом деветог Регионалног фестивала фантатсичне књижевности РЕФЕСТИКОН, која је посвећена вирусу, бјелопољски основци и средњошколци успјели су да напишу квалитетне приче са елементима фантастике, а оне најбоље нашле су своје мјесто у збирци.

Директорица Радија Бијело Поље, Андријана Рабреновић, казала је да је овај јавни сервис, који и организује РЕФЕСТИКОН, у циљу подстицања младих на стваралаштво и расписао трећи конкурс за младе, који је резултирао збирком прича “Био једном један вирус”, чији су аутори ученици из свих црногорских градова.

-Посебно смо поносни што сваке године учествују ученици из Бијелог Поља и остварују запажене резултате, због чега захваљујемо и менторима, који су препознали значај ове идеје. Одабрали смо Међународну недељу дјетета, како би указали на права и потребе дјеце прописана међународним конвенцијама и додатно подстакли младе да се баве умјетношћу и стваралаштвом- нагласила је Рабреновић.

Талентоване младе ствараоце поздравио је и директор ЈУ Ратковићеве вечери поезије, Кемал Мусић, који је истакао да је поносан што је Кућа Риста Ратковића вечерас одисала креативношћу бјелопољских ученика.

-Лијепо је видјети младе људе у овој сали, до сада смо организовали бројне програме који су подразумијелавали њихово учешће, а и наредна, 2022. година, биће  посвећена стваралаштву младих, тако да ће врата наше установе бити широм отворена за све који се баве умјетношћу- поручио је Мусић.

Бјелопољска публика уживала је у одломцима прича младих аутора, који су истакли да је тема Вирус била јако инспиративна, те да им је актуелна пандемија КОВИД 19 била додатан мотив да пошаљу причу за овај конкурс Посебно су, како су казали, захваљујући елементима фантатсике, успјели да креирају неки свој свијет у којем ликови, на овај или онај начин, воде борбу са вирусом, не заборављајући мотиве љубави, добра, зла, јединства и наде.

Иначе, збирка прича “Био једном један вирус” објављена је у оквиру деветог Регионалног фестивала фантастичне књижевности РЕФЕСТИКОН.

Трочлани жири - Нађа Дурковић из Подгорице, Изет Еровић и Радоман Чечовић из Бијелог Поља, бодовао је више од 56 прича које су стигле на трећи државни литерарни конкурс који је за тему имао Вирус 21, а одабрао је 42 најбоље.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 16:45