У току реконструкција хотела „Теута” / -Б.М.
27/12/2021 u 06:20 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У МЗ Рисан задовољни резултатима у 2021: Реконструишу Теуту, граде насеље Рисан беј

Од јуна, када је именован нови Савјет МЗ, побољшана је комунална хигијена у Рисну, па се пијаца и трг перу, редовно чисти шеталиште, одржава парк..., истиче Тројан Чучковић, предсједник МЗ

У Рисну се ових дана интензивно граде нови туристички капацитети и то на простору некадашње фабрике "Експорт биља", гдје ниче апартманско насеље "Рисан беј", и на обалном дијелу гдје се реконструише хотел "Теута", па би овај древни градић већ наредног љета могао да угости значајан број туриста.

По ријечима предсједника Мјесне заједнице (МЗ) Рисан Тројана Чучковића, реконструкција Теуте почела је прије мјесец и по, а завршетак радова планиран је у јесен 2023. године, када би требало да буде окончана и изградња додатних шест вила.

image

Тројан Чучковић, предсједник МЗ Рисан

-Б.М.

– Најзначајнији је за нас почетак реконструкције хотела Теута, али се то може назвати изградњом, јер инвеститор, фирма "Брив констракшн", осим реконструкције хотела, гради шест нових вила, тако да хотел неће имати изглед какав је до сада имао. На локацији бившег "Експорт биља" конзорцијум украјинских инвеститора гради апартманско насеље које би, по најавама, требало да буде у функцији до почетка следеће љетње сезоне. Ту је већ изграђено пет већих објеката. Оба ова пројекта су значајна, јер је Рисан, не рачунајући приватни смјештај, годинама без великих хотелских капацитета – каже Чучковић за "Дан".

Овогодишњом туристичком сезоном су, каже, задовољни, те су у Рисну љетовали углавном домаћи туристи из Србије и Републике Српске, а боравио је и мањи број иностраних.

Не рачунајући "Рисанске макаруле", које организују НВО, ове године су изостале традиционалне феште: "Рисанско вече" и Дјечји маскенбал, чије је одржавање одложено због поштовања епидемијских мјера.

– За организацију тих манифестација добили смо донације од близу 2.000 еура, што смо утрошили у новогодишње украшавање града, па је ове године Рисан никад љепше и богатије украшен. На риви имамо рекордно високу јелку од 9,3 метра. Конструкцију за јелку израдила је од инокса фирма из Бијеле, а активисти МЗ и мјештани одрадили су посао њеног озелењавања, поставили лампице и монтирали је. Зеленило смо добили од Дирекције за уређење и изградњу Котора, а нешто смо и сами купили – објашњава он.

image

На рисанској риви јелка висока чак 9,3 метра

-МЗ

Осврћући се на реализовано, каже да је од јуна, када је именован нови Савјет МЗ, побољшана комунална хигијена мјеста, па се пијаца и трг перу, редовно чисти шеталиште, одржава парк.

– Све то је било запуштено, прљаво, поготово пијаца која се недјељом, када је пазарни дан, користи читава и послије тога се није прала, па је ужасно изгледала. Сада се она редовно пере и чисти, мада, по мом мишљењу, недовољно. Покушавамо то да ријешимо, да ангажујемо додатну радну снагу. Видјећемо шта ће да буде по Новој години, истиче Чучковић. Додаје да су извршили и мање грађевинске подухвате, као што је измјештање контејнерских мјеста која су била на неадекватним локацијама, чишћење шута и улице "Габела", за коју у договору са Општином покушавају да се омогући њена реконструкција.

Савјет МЗ ће се трудити да ради на побољшању услова живота

У сусрет 2022. години у рисанском парку постављене су двије мање, окићене јелке, висине 2,7 метара, као и свијетлећа цријева, што је МЗ купила сопственим средствима у укупном износу од око 500 еура. Свијетлећим цријевима украшено је и 12 палми према мору.

– Нажалост, организованог дочека Нове године у рисанским локалима и ресторанима нема – каже Тројан Чучковић и додаје да је МЗ планирала да организује подјелу новогодишњих пакетића за дјецу Рисна, али се од тога одустало, ради препорука Института за јавно здравље, па ће малишани пакетиће добити у школи. Честитајући грађанима Нову 2022. годину, Чучковић поручује да ће се Савјет МЗ трудити и даље да ради на побољшању услова живота Ришњана, а све то, подвлачи, уз поштовање закона.

– Завршен је тендер за реконструкцију јавне расвете кроз цијели Рисан, која би требало да почне ових дана. Мијењају се старе лампе новим, а радове ће извести фирма "Рамел" из Никшића. Договорено је и освјетљавање порте Цркве Светог Петра и Павла. Урадили смо и нешто што годинама није урађено, а то је чишћење свих бујичних канала тако да Рисан током киша више не плута, као што је то било раније када је рива била под водом. Сада се то не дешава јер су канали прилично чисти, али се морају одржавати, закључује Чучковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 01:55