Срделада, Будва / - фото: Д.С
18/06/2022 u 08:58 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У недељу у Будви фешта у славу Срделе

Срдела заузима истакнуто мјесто у културној историји Будве и Медитерана, а у народу је позната као сиротињска мајка, јер је у временима глади и оскудице била основна прехрамбена намирница, кажу организатори

Пета по реду медитеранска фешта Срделада 2022. биће одржана у недјељу, 19. јуна у Градској кафани хотела Могрену у Будви са почетком у 20.30 сати, у организацији НВО Ферал.

Срделада промовише медитеранску, локалну културу и кухињу, и подразумијева дегустацију разноврсних јела чији је основни састојак срдела.

- Срдела заузима истакнуто мјесто у културној историји Будве и Медитерана, а у народу је позната као сиротињска мајка, јер је у временима глади и оскудице била основна прехрамбена намирница. Будвани су срделу најчешће јели усољену, јер је тако могла дуго да траје, али су осмишљавали и разноврсне рецепте да им не би досадила - кажу организатори.

У музичком дијелу програма ће наступити Градска музика Будва и клапа Стари капетан.

- Друштво Ферал овим догађајем срделу ставља на пједастал медитеранске гастрономије, дајући јој мјесто које јој припада. Такође се акценат ставља на локалну гастрономију, намирнице и начине припреме, која као град и туристичка дестинација Будва треба да његује због аутентичности и препознатљивости, али и његовања културног наслеђа - истичу из НВО Ферал.

Срделада се, иначе, одржава већ четири године заредом (2017. и 2018, 2019. и 2021.) када је била добро посјећена и добила је позитивне критике, како од мјештана, тако и од гостију, који су имали прилику да окусе и осјете дух Будве као аутентичног Медитеранског мјеста.

НВО Ферал је активан од 2015. године и бави се промоцијом медитеранског културног наслеђа, оснаживањем локалне заједнице и подршком развоја младих кроз разноврсне облике умјетничког и културног изражавања, организацију изложби, представа, музичких догађаја и књижевно-поетских вечери.

Установе, организације и фирме које су подржале догађај су Општина Будва, компаније Роклер и Санраф, Талас М, брендинг агенција Унибренд, Туристичка организација Будве, Комунално Будва, Академија знања, ХТП Милочер, ХГ Будванска ривијера и хотел Могрен.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:24