Улица поплављена због квара / -Д.Љ.
01/06/2022 u 06:40 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У непосредној близини зграде „Водовода” у Даниловграду вода цури 11 година, губитке плаћају грађани

Одмах по приjави цурења, екипе су изашле на лице мjеста, да санираjу водоводну мрежу, када jе установљено да се квар уопште не налази у шахту већ вода из околног терена долази у њега што jе био узрок изливања воде, навели су из „Водовода”

У Улици Jефта Чаjа Шћепановића, у непосредној близини зграде "Водовода", из шахта цури вода већ 11 година. Славко Бурић, коме вода причињава штету, каже да је у неколико наврата пријављивао овај квар.

-Вода цури константно. У једном дијелу мог дворишта је канал који је увијек пун воде. Једно вријеме сам на мјесечном нивоу пријављивао квар. С Водоводом сам први комшија, удаљени смо 20-30 метара. Запослени у том предузећу свакодневно пролазе поред шахта, гледају воду и ништа по том питању не предузимају. Имају велике губитке, званични податак Општине је да "Водовод" има 60 одсто губитка, али упркос томе не рјешавају овај проблем. Шахт се налази одмах до мог дворишта. Кад су веће кише, поплави ми двориште. Екипе често изађу на терен и само констатују да постоји проблем. У зимском периоду, када су мразеви, у улицама Крста Зрнова и Јефта Шћепановића замрзне вода. Раскрсница је небезбједна за саобраћај током зиме. То је веома опасно, било је проклизавања аута, јер возачи изненада налете на лед – казао је Бурић.

image

Славко Бурић

-Д.Љ.

Бурић је истакао да је "Бемакс", послије 11 година немара "Водовода", нашао квар.

- "Бемакс" неколико дана изводи радове за одвод воде са булевара. Постављају цијеви и копањем новог канала одједном се појавила велика количина воде. Они су обуставили радове, неколико дана црпе воду с три пумпе да би могли да поставе цијеви. Вода је прије неколико дана поткопала заштитну ограду и она је пала у току ноћи. Неко је могао да страда. Невјероватно је колика је небрига предузећа да толико година не ријеше проблем практично на сопственом прагу. Њихов немар и бахатост плаћају грађани – казао је Бурић.

Губици на мрежи око 60 одсто

Из "Водовода" су истакли да губици на водоводноj мрежи износе око 60 одсто.

- Узрок губитака воде су "дивљи" прикључци, старе дотраjале циjеви, паушално обрачунавање утрошене воде одређеном броjу потрошача. "Водовод", у складу са своjим финансиjским могућностима, врши сталне реконструкциjе постоjеће дотраjале водоводне мреже, откривање неевидентираних водоводних прикључака и отклањање кварова на мрежи, у циљу смањења губитака воде, коjи утичу на квалитет водоснабдијевања потрошача, а нашем друштву доносе и финансиjске губитке. Друштво се свакодневно суочава са великим потешкоћама у рjешавању ових проблема, због велике дужине и разуђености мреже – казали су из "Водовода".

Из предузећа "Водовод и канализациjа" истакли су да су упознати са изливањем воде из шахта у Улици Jефта Чаjа Шћепановића.

-Одмах по приjави цурења, екипе су изашле на лице мjеста, да санираjу водоводну мрежу, када jе установљено да се квар уопште не налази у шахту већ вода из околног терена долази у њега што jе био узрок изливања воде. Дошло jе до потешкоћа приликом отклањања квара, jер jе било проблематично лоцирати гдjе се налази водоводна циjев из коjе излази вода, како због дотицања воде с разних страна терена (подземне воде, атмосферске воде, вода из водоводне мреже), тако и због чињенице да у катастру водоводних инсталациjа на тоj локациjи не постоjи водоводна циjев. Након извршених ископа околног терена, установљено jе да се ради о неевидентираном цjевоводу ПЕВГ ДН 32мм, коjи jе вjероватно коришћен у нелегалне сврхе, због чега jе извршено његово чеповање и уклоњен jе из функциjе – навели су из Водовода.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:22