/ фото: Никшић
16/08/2021 u 14:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Никшићу опасност по здравље од загађеног ваздуха

Током цијелог дана присутан је тренд повећаних сатних концентрација ПМ10 честица и веома смо забринути за јавно здравље, нарочито због веома високих температура, што отежава гашење пожара, упозорили су из Озона

У Никшићу је тренутно веома високо загађење ваздуха, па се, сходно савјетима Института за јавно здравље, препоручује грађанима да избјегавају боравак, а нарочито извођење физички захтјевних активности на отвореном, упозорили су из Еколошког покрета “Озон”.

Из Озона су саопштили да сатна концентрација ПМ10 честица, по последњем очитавању Државне мреже за мониторинг квалитета ваздуха од 10 сати, износи 254,3 µг/м3 (микрограма по метру кубном), чиме је знатно премашена граница за веома високо загађење ваздуха.

“Током цијелог дана присутан је тренд повећаних сатних концентрација ПМ10 честица и веома смо забринути за јавно здравље, нарочито због веома високих температура, што отежава гашење пожара”, упозорили су из Озона.

Они су позвали грађане, а нарочито осјетљиве циљне групе, да чувају здравље и прилагоде активности кризној ситуацији, поштујући препоруке релевантних институција.

Из те еколошке организације су поновили позив Влади да, по хитном поступку, уштеде у буџету преусмјере за набавку потребне опреме за гашење пожара.

"Тако би се Службама заштите широм Црне Горе, које дају надљудске напоре да се спријече катастрофе, олакшало и спријечиле даље екосистемске последице", каже се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 22:47