Све више паса на улицама / -Портал Никшић
03/01/2022 u 06:58 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Никшићу све више паса луталица: За дан љекарску помоћ затражило 10 грађана

Из никшићке болнице незванично кажу да у последњем периоду готово свакодневно имају пацијенте који долазе због повреда које су им нанијели пси луталице

НИКШИЋ – Број паса луталица на никшићким улицама у последња скоро два мјесеца нагло се повећао. Напуштене животиње углавном се крећу у чопорима и, како нам је предочило више саговорника који су позвали нашу редакцију, опасни су и нападају пролазнике. Никшићанин Рајко Радусиновић један је од бројних који је морао затражити љекарску помоћ.

– У уторак вече у улици код никшићких факултета напао ме је пас луталица и ујео за десну ногу. Затражио сам љекарску помоћ у Хитној хируршкој служби, гдје је из истог разлога већ био један младић. Рекли су ми да сам десети тог дана који је дошао због уједа пса луталице, рекао је Радусиновић за "Дан" апелујући на надлежне да у што краћем року нешто предузму и склоне напуштене животиње са улица.

Из никшићке болнице незванично кажу да у последњем периоду готово свакодневно имају пацијенте који долазе због повреда које су им нанијели пси луталице. Након што добију медицинску документацију о задобијеним повредама, Никшићани углавном туже Општину у чијем домену рада је и збрињавање напуштених животиња. По основу одштете из градског буџета годишње се просјечно исплати и више од 250.000 еура. Према подацима из Секретаријата за финансије, развој и предузетништво, пред никшићким судом у току је више стотина одштетних предмета, како због уједа паса луталица, тако и због повреда на јавним површинама и слично, које ће градски буџет у наредном периоду, како пресуде буду постајале извршне, коштати око два милиона еура. Бивша локална власт прије шест година је у Брестицама, двадесетак километара од центра града, изградила склониште које још увијек нема све прописане услове за боравак паса луталица. Нова управа, како је раније саопштено, ради на рјешавању проблема, па је за ову годину планирано формирање тзв. слободних зона у рејону Студеначких главица, гдје ће покушати да збрину псе луталице.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:36