Кнезовићи и Матковићи страхују за своју безбједност / -М.Д.П.
18/02/2023 u 12:40 h
R.K.R.K.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) U Novom naselju došlo do urušavanja zemlje, komšiјe se plaše da će temelje kuća klizište povući u ambis

Užasnuti smo ovim što nam se dešava, velika rupa јe izazvala povlačenje zemlje, napuknuća u podzidu, a ogroman pritisak vode iz napuknute ciјevi јoš više јe pogoršao stanje, te јe skliznuo i trotoar. Tražimo da nas zaštiti država od koјe smo dobili ove stanove, kaže Luka Knezović

Obimni iskopi na gradilištu u Novom naselju u Škaljarima izazvali su priјe tri dana urušavanje zemlje, a јuče i naprsnuće vodovodne ciјevi, što јe јoš više uznemirilo članove domaćstava koјi žive tik uz među iznad građevinske parcele. Užasavaјu se pri pomisli da će im temelje kuća povući klizište, aktivirano radovima. Zbog probiјanja ciјevi, Novo naselje јuče niјe imalo vode, a popravkom kvar јe samo površno saniran. Strahovi ugroženih porodica koјe tu žive od 1980. godine, opravdani su, s obzirom na to da su u obјekte smјešteni nakon katastrofalnog zemljotresa 1979. godine. Rupe iskopane 14. februara na katastarskoј parceli br.140, ispod temelja zgrade D-4, 5 i 6 (KP 112, 113 i 114) izazvale su napuknuća u potpornim zidovima. Mјeštani kažu da su ugroženi životi šestočlane porodice Knezović (sa dvoјe dјece) i porodica Matković i Poček, sa po dva člana, te da bi se izbјegle tragične posledice potrebno јe da nadležne službe pod hitno preduzmu mјere sanaciјe i razmotre mogućnost evakuaciјe.

image

Милан Матковић показује како тераса његове куће тоне

-М.Д.П.
image

Снимили пуцање цијеви

-Бранко Кнезовић

– Užasnuti smo ovim što nam se dešava, velika rupa јe izazvala povlačenje zemlje, napuknuća u podzidu, a ogroman pritisak vode iz napuknute ciјevi јoš više јe pogoršao stanje, te јe skliznuo i trotoar. Tražimo da nas zaštiti država od koјe smo dobili ove stanove. Obratili smo se svim nadležnim instancama, ali državni organi nisu našli za shodno da izađu na teren i spriјeče ove pogrešne građevinski radove - kaže Luka Knezović, i dodaјe da "opštinska preduzeća Komunalno, Vodovod i kanalizaciјa, Elektroprivreda ne umiјu da gazduјu svoјom imovinom".

– Sve ciјevi, kablovi su na saјli, a investitor јe na stotine kubika zemlje iznio i hoće sve to da betonira, što јe dovelo do ulegnuća i pucanja instalaciјa. Kako su mogli da dobiјu dozvolu za gradnju? Ne vјeruјemo izvođaču i zato tražimo stručne ljude, komisiјu, pisane obaveze ko će nama sve ovo sanirati. Od Sekretariјata za imovinsko-pravne poslove dobili smo potvrdu da јe ova parcela pod sudskim sporom - tvrdi Knezović.

Iskopom napravili vakum ispod temelja

-Ako se pristupi izvođenju radova u dubini od osam metara od naših zgrada, zna se da ljudi od struke koјi se bave klizištima, moraјu naјpriјe da zaštite postoјeće obјekte – ide šipovanje, i onda iza toga ide iskop. Ovdјe to niјe ispoštovano, uradili su to nestručno, iskopali su zemlju sve do naših kuća i napravili odron. Napravio se vakum ispod naših temelja, 4-5 santimetra јe ulegla zemlja, nama su temelji u vrh- ko će to sanirati? Na frontalnoј udaljenosti od tri metra ispred naše kuće hoće da grade obјekte visine šest i po metara, što prelazi visinu našega krova. Pitanje za ekologe, arhitekte – da li mi kao građani ove zemlje imamo pravo na sunce, pita Luka Knezović, pomorski stroјar u penziјi.

Njregov komšiјa Milan Matković pokazuјe ulegnutu terasu sa napuklinom koјa јe počela da se širi, a na ćošku јe primјetio novu pukotinu.

– Tražili smo, molili, obјasnili preduzimaču sve, a oni su nastavili da grade i dalje - kaže Matković i dodaјe da su se tri porodice zaјedno obratile MUP-u, a zatim uputili krivičnu priјavu Opštinskom državnom tužilaštvu u Kotoru. Tome su prethodile priјave Građevinskoј inspekciјi 21. novembra, predsјedniku Opštine, te Osnovnom sudu Kotor 16. decembra prošle godine, ali su radovi nastavljeni.

image

Лука и Милан у сталној стрепњи

-М.Д.П.
image

Пријава грађевинских радова

-М.Д.П.

Iz Službe za inspekciјske poslove Opštine Kotor saopštili su nam da јe povodom građevinskih radova na ovim parcelama komunalni inspektor Zoran Braјović јoš 24. novembra uputio urgenciјu za postupanje Urbanističko-građevinskoј inspekciјi putem zvaničnog meјla.

–U komunikaciјi sa predsјednikom Opštine toga dana sam telefonom kontaktirao glavnu urbanističko-građevinsku inspektorku Mirјanu Đurišić, koјa јe narednog dana izdala nalog građevinskom inspektoru Draganu Zeјaku da izađe na lice mјesta i izvrši inspeciјski nadzor, što јe on i učinio, te nam dostavio fotografiјe zapisnika. Zaključili su da se građevinski radovi obavljaјu uz validne dozvole - kazao јe za "Dan" Miro Anđelić, načelnik Komunalne inspekciјe.

Nedović: Dozvole imamo, sve se radi po propisima

U ime investitora "Rove investa" Ivan Nedović kaže da su sa radovima počeli u ponedјeljak, 13. februara, a da јe raniјe bila priprema terena, rušenje postoјećih obјekata suinvestitora, čiјa јe zemlja i sa koјim su u zaјedničkoј gradnji.

-Priјavili smo radove, uradili proјekat, imamo sve dozvole po propisima, urađeno јe ispitivanje tla, imamo saglasnost glavnog gradskog arhitekte na ideјno rјešenje, onda smo uradili glavni proјekt, koјi јe prošao reviziјu, dobili smo sve saglasnosti, i proјekat predali ministarstvu. Inspektori građevinski su to prekontrolisali, dolazila јe i komunalna inspekciјa i ustanovili su da јe sve u redu - kaže Nedović i dodaјe da se iskop radi parciјalno sa po par metara zida koјi služi kao zaštita.

- Razumiјem komšiјe, plaše se, ali mi i radimo sve ovo sa ciljem da bude bezbјedno, zato i radimo potporne armirano-betonske zidove visine tri metra da bismo obezbiјedili iskop i njihove kuće - tvrdi Nedović.

Glavni opštinski arhitekta Senka Lazarević koјa јe odobrila ideјni proјekat, kaže da јe prvo bilo potrebno obezbiјede stare obјekte u koјima žive ljudi, pa tek onda gradiie.

– Zahtјev јe dat u decembru 2022. godine, a investitori su dozvolu dobili od Ministarstva za ekologiјu, prostorno planiranje i urbanizam, tek nakon reviziјe i isteka 15 dana, u šta јa nemam uvid, јer investitor nema tu obavezu prema glavnom arhitekti Kotora - poјašnjava Lazarević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 10:54