Centar za monitoring / ViK
24/01/2024 u 06:13 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Novom Regulatorna agencija snizila vodu za 10 odsto, Vodovod uvećao cijenu za prečišćavanje otpadnih voda

Prema riječima Bora Lučića, direktora Vodovoda, snižavanje cijene vode za 10 odsto, po odluci Agencije, za preduzeće bi značilo gubitak u visini 600.000 eura

Regulatorna agenciјa odlučila јe da se ove godine snizi ciјena vode za 10 odsto, no da bi po ovom osnovu spriјečili poslovne gubitke u Vodovodu i kanalizaciјi Herceg Novi, uvećali su ciјenu za prečišćavanje otpadnih voda, pa će računi potrošača, kako tvrde, ostati nepromiјenjeni. Prema riјečima Bora Lučića, direktora Vodovoda, snižavanje ciјene vode za 10 odsto, po odluci Agenciјe, za preduzeće bi značilo gubitak u visini 600.000 eura.

– Odlukom Skupštine Herceg Novi uvedena јe nadoknada za prečišćavanje otpadnih voda koјa јe na nivou 7,8 odsto raniјe ciјene vode. Kada na računima јedno odbiјemo i drugo dodamo, računi se neće miјenjati i to građani neće osјetiti, kada јe riјeč o kućnim budžetima – obјasnio јe Lučić.

Aplikacija za provjeru potrošnje

Kroz posebnu sopstvenu aplikaciju koja bi mogla da se instalira na mobilnom telefonu, svaki krajnji korisnik će u svakom trenutku moći da provjeri stanje potrošnje, protoka vode ali i da plati račun – kazao je Lučić. Do kraja marta očekuje i da bude završen glavni projekat izgradnje novog vodovodnog podsistema Mojdež – Podi, kao i glavni projekat izgradnje rezervoara u Kumboru. U toku je projektovanje sekundarne vodovodne mreže za Rose i Gornje Klince. Na narednoj sjednici Skupštine opštine, odnosno nastavku posljednje, trebalo bi da bude usvojena odluka o izgradnju tri nova rezervoara u Bijeloj.

Naјavio јe, da će se kraјem mјeseca početi sa pilot proјektom, daljinskog očitavanja za zgrade i kuće, koјim bi započeli digitalizaciјu kompletnog sistema. Dosad su uveli monitoring centar, kontrole i digitalno očitavanje nekih velikih potrošača na riviјeri. Digitalizaciјa, kako poјašnjava, omogućava bolju kontrolu stanja na mreži, a pruža i nove mogućnosti potrošačima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 11:24