Милија Ћеранић показује на кањон Комарница / -Б.Б.
01/03/2022 u 06:40 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У НВУ „Мој Шавник“ не виде оправданост градње ХЕ „Комарница“; Ћеранић: Потоп и еколошки и туристички

Изгубили бисмо доста, а добили бисмо огромну септичку јаму која би покупила сав отпад са доста великог сливног подручја. Наша општина била би избрисана са туристичке мапе Црне Горе и региона, оцјењује Милија Ћеранић

У невладином удружењу (НВУ) "Мој Шавник" сматрају да градња ХЕ "Комарница" неће донијети корист становништву шавничке, а ни плужинске општине чију територију ће обухватити. Прича о пројекту Електропривреде Црне Горе (ЕПЦГ), вриједном близу 300 милиона еура, недавно је актуелизована када је компанија надлежним секретаријатима тих општина доставила елаборат о процјени утицаја на животну средину, а јавне расправе биће одржане 3. марта у Плужинама, а дан касније и у Шавнику. Представник НВУ "Мој Шавник" Милија Ћеранић каже да хидроелектрана, како то сматрају у владајућим круговима Општине, Шавнику ипак неће донијети повећање буџета, запошљавање, развој туризма и пољопривреде, те водоснабдијевање безводних крајева.

Без ренте нема ни прихода

Пошто нема потапања градског – грађевинског земљишта, нема ни прихода по том основу у општински буџет, док Плужине тешко наплаћују та средства.

– Нема водне ренте, па ни по тој основи неће бити прихода у буџет. Половина воде која покреће ХЕ "Мратиње" долази са дробњачке територије, али није познато да општина по том основу приходује нека средства – наводи Ћеранић и додаје да ће локално становништво највјерованије до краја реализације пројекта бити ангажовано на најтежим и најмање плаћеним радним мјестима.

– У завршеној електрани биће ангажован мали број ускоспецијализованих, високообразованих кадрова. Њих ће као и у општинским и државним службама у Шавнику и Плужинама доводити из Никшића – сматра Милија Ћеранић.

На примјеру Плужина, истиче он, гдје је одавно затворен једини хотел који су имали, развијаће се и туризам у Шавнику, а међу једним од "спинова" је и прича о водоснабдијевању шавничких села Дужи и Дубровско.

– Максимални ниво језера је 811 метара. Куће у Дужима и Дубровску су смјештене на 1.000 до 1.200 метара надморске висине. Ту баријеру од 450 метара разлике имамо и сад, али никоме не пада на памет да доведе воду из Мале Комарнице, јер је то, просто речено, неисплативо. Цијену тако добијеног кубика и то индустријске воде, мало ко би могао да плати – истиче Ћеранић и додаје да са еколошке стране ствари изгледају још горе јер ће се извршити комплетна замјена станишта и животних заједница, рјечне ће бити замијењене језерским. Нестаће многе аутохтоне врсте, а доћи ће неке нове.

– Од општине се практично откида не баш безначајан ресурс – планина Војник, а то је наша дједовина, дробњачки комун – каже Ћеранић и додаје да ће акумулација имати утицај и на сеизмологију о којој се не говори, те да су у Плужинама земљотреси мањег интензитета скоро свакодневица.

– Изгубили бисмо доста, а добили бисмо огромну септичку јаму која би покупила сав отпад са доста великог сливног подручја. У том случају наша општина би била избрисана са туристичке мапе Црне Горе и региона. Не може се истовремено бити електроенергетско и туристичко чвориште – категоричан је Ћеранић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 13:45