Обновљена црква и парохијски дом / -В.Ра.
12/11/2021 u 06:10 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У обнову цркве Ружице уложено 300 хиљада еура

Прилоге су давали и поjедини Бошњаци, а у Рожаjама нема православног домаћинства да ниjе помогло наше проjекте, каже јеререј Слободан Радојевић и додаје да ће за завршетак свих радова требати још 20.000 еура

Послиjе пет година рада на обнови и уређењу цркве Ружице у Рожаjама, коjа jе посвећена Св.Jовану Крститељу, ова грађевина и њена порта су засиjали пуним сjаjем. Према риjечима јереја Слободана Радоjевића у обнову обjекта уложено је око 300.000 еура али ће за завршетак планираних радова бити потребно jош око 20.000. Недавно је у цркви у потпуности завршен иконопис, а прошле седмице у црквеном обjекту уведено је и централно гриjање.

-Када сам са супругом Невеном 2016. године дошао у Рожаjе затекли смо дуг од око 1.000 еура. Црквена имовина била је jако запуштена, а огромно двориште зарасло у коров. Иако се радило о улагањима од више стотина хиљада еура, коjе нисмо имали а било jе незамисливо да их можемо створити, одлучили смо да направимо планове за обнову богомоље и парохиjског дома. У свему смо имали подршку блаженопочившег митрополита Амфилохиjа. Иако ниjе све ишло глатко, многи су препознали нашу добру намjеру и уз божjу помоћ, акциjа прикупљања новчаних средстава кренула је, а добри људи коjи су из ових краjева а живе по страни приложили су велика средства и наше идеjе су почеле да се остваруjу. Прилоге су давали и поjедини Бошњаци, а у Рожаjама нема православног домаћинства да ниjе помогло наше проjекте. Вjеровали смо да радимо богоугодно дjело и да су Бог и Свети Jован Крститељ са нама и данас смо jако поносни на све што смо урадили – каже Радоjевић, истичући да имаjу у плану да изграде капелу, те да потпуно ограде каменим зидовима црквено имање.

Рожаје доживљавају као свој град

-Наша парола jе "да нас се преци не стиде, а да нас потомци памте" – каже јереј Радоjевић и наглашава да у почетку ниjесу имали жељу да дођу у Рожаjе jер овдjе нису имали ни jедног познаника. Кажу да jе ово град коjем су дали све од себе а Бог их jе наградио и узвратио им наjљепшим даровимам. Наиме, након што jе црква олсикана фрескописом, Радоjевићи су сазнали да ће по други пут постати родитељи па њиховоj срећи нема краjа.

-Овдjе сам открио таленат за дуборез за коjи раниjе нисам знао да га имам. Моjи радови се данас налазе у црквама широм Црне Горе, Србиjе па чак и Аустралиjе. Рожаjе данас доживљавам као своj град и овдjе се осjећам као своj на своме- истиче Радоjевић, рођени Моjковчанин.

Радојевић каже да је њему и његовој супрузи био циљ да црквена порта и обjекти на њоj, коjи се налазе скоро у самом центру Рожаjа, буде украс града.Поносни су и на парохиjску библиотеку коjу су такође основали. Радоjевићи увелико раде на изградњи кухиње на отвореном, а планираjу уређење дjечjег игралишта. Слободану и Невени jе, као ником приjе, пошло за руком да на том простору одгаjе риjетке врсте биљака коjе тешко могу да успиjеваjу у климатским условима коjи владаjу у Рожаjама. Ипак, захваљуjући љубави и пажњи коjу пружаjу сваком дрвету понаособ, биљке расту а међу њима има и платана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 00:42