/ - ФОТО: Агенција за заштиту животне средине
24/12/2021 u 17:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У оквиру кампање "За љепшу и здравију Црну Гору" посађено 1.200 садница

Као локална самоуправа, увиjек смо спремни да подржимо ове проjекте и активно учествуjемо у њима са нашим предузећима - поручила jе Ђони

Агенциjа за заштиту животне средине у сарадњи са Општином Улцињ и НВО Др. Мартин Сцхнеидер-Jацобy Ассоциатион- МСJА уз подршку компаниjе Коца-Кола ХБЦ Црна Гора,  реализовала jе данас у оквиру кампање “За љепшу и здравиjу Црну Гору”, озелењавање Булевара Теута и диjела Штоjа - пут према Ади – Рогац.

Посађено jе 1.200 садница, и то аутохтоних врста: црнике (Qуерцус илеx), рогача (Цератониа силиqуа) и олеандра, те алохтоних (незавичаjних) биљака крупнолисна магнолиjа и фотиниjа.

Потпредсjедница општине Улцињ Хатиџа Ђони саопштила jе да са великим задовољством учествуjе на овом проjекту, коjи значаjно доприноси очувању животне средине.

- Као локална самоуправа, увиjек смо спремни да подржимо ове проjекте и активно учествуjемо у њима са нашим предузећима - поручила jе Ђони.

Кроз акциjу “За љепшу и здравиjу Црну Гору” уз подршку великог броjа донатора и приjатеља, до сада jе засађено преко 5.500 садница широм земље. 

В. д. директора Агенциjе за заштиту животне средине др Милан Газдић казао jе да ће та акциjа бити настављена и сљедеће године. “Кад jе Улцињ у питању, поред данашње акциjе, скоро циjелу општину Улцињ смо прошле године покрили Натура 2000 мрежом, а сљедеће године радићемо на заштити подручjа Валданоса и то ће нам бити приоритет”, рекао jе Газдић.

Данашњу акциjу подржала jе донациjом садница и компаниjа Цоца-Цола ХБЦ Црна Гора. Менаджерка за jавне и регулаторне послове у компаниjи Цоца-Цола ХБЦ Србиjа и Црна Гора Тиса Чаушевић казала jе да ова компаниjа велику пажњу посвећуjе одрживости у пословању, како на глобалном, тако и на локалном нивоу, гдjе су наjвише фокусирани на заштиту животне средине, коjа jе изузетно комплексна област и сва питања захтиjеваjу међусекторску сарадњу.

- Радуjе ме што нас jе све из различитих сектора окупила jедна оваква инициjатива, коjом грађанима и општини Улцињ поклањамо око 1.200 садница, коjе ће не само додатно уљепшати град, већ утицати и на више новог кисеоника, чистиjи ваздух и генерално борбу са климатским промjенама - саопштила jе Чаушевић.

Извршна директорица Др. Мартин Сцхнеидер-Jацобy Ассоциатион-МСJА Зенепа Лика захвалила jе партнерима на избору Улциња за акциjу озелењавања.

- Ово jе специфично подручjе, jер са jедне стране имамо улцињско поље, своjевремено плућа града, а с друге стране Ђеране, тако да између креирамо jедну малу зелену оазу. Драго ми jе и што су се акциjи прикључили средњошколци из школе ,,Братство и jединство”, jер наша омладина види потребу за оваквим активностима. Зелене површине и паркови нису само то - то су и мjеста за социjализациjу, размjену идеjа и jедан бољи и квалитетниjи живот - навела jе Лика.

У акциjи сађења учествовали су и запослени Агенциjе за заштиту животне средине, локално комунално предузеће, Коца-Кола волонтери, као и  студенти одсjека за животну средину – Металуршко-технолошког факултета и ученици гимназиjе из Улциња.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 03:47