/ - OPšTA BOLNICA BERANE
01/08/2022 u 16:16 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Opštoj bolnici Berane prvi put urađene laparoskopske operacije debelog crijeva

Operacije su izveli hirurzi Opšte bolnice Berane, dr Milorad Magdelinić, dr Nikola Vučetić, dr Borislav Lutovac i dr Boris Dašić, a uz svesrdnu pomoć doc dr Miljana Ćeranića, našeg Beranca koji radi u Kliničkom centru Srbije

Laparoskopska hirurgija u Opštoj bolnici u Beranama se radi od prije dvadeset godina, i ove vrste operacija rade svi hirurzi. Imaju bogato iskustvo na laparoskopskim operacijama žučne kese. Takođe, ginekolozi rade laparoskopske operacije. Urolozi su u fazi edukacije i već je urađeno nekoliko operacija iz oblasti urologije.

image

 

 

- OPšTA BOLNICA BERANE

-U ovoj zdravstvenoj ustanovi uradi se 150 do 200 laparoskopskih operacija godišnje. Do sada su rađene žučne kese, laparoskopske eksploracije, biopsije i operacije slijepog crijeva, suture perforativnog ulkus, ciste jednjaka, ciste bubrega, ekstrauterine, miomektomije...Nabavkom nove opreme stvoreni su uslovi za laparoskopske operacije debelog crijeva- kazao je direktor dr Milorad Magdelinić.

Juče su urađene dvije operacije tumora debelog crijeva.

Operacije su izveli hirurzi Opšte bolnice Berane, dr Milorad Magdelinić, dr Nikola Vučetić, dr Borislav Lutovac i dr Boris Dašić, a uz svesrdnu pomoć doc dr Miljana Ćeranića, našeg Beranca koji radi u Kliničkom centru Srbije.

image
- OPšTA BOLNICA BERANE

Dr Miljan Ćeranić je jedan od vodećih hirurga u Srbiji i regionu, za operacije iz oblasti napredne laparoskopske hirurgije beningnih i malignih oboljenja debelog crijeva, jedan je od ljekara koji imaju najveću seriju laparoskopskih operacija na prostoru Srbije, jedan od rijetkih sa sertifikatom instruktora za kolorektalnu hirurgiju. U poslednjih par godina hirurzi iz naše Opšte bolnice završavali su specijalizacije u Beogradu pod mentorstvom dr Ćeranića.

-Riječ je o operacijama koje se do sada nijesu radile u Opštoj bolnici Berane. Nadamo se da će u narednom periodu dr Ćeranić biti naš česti gost i raditi operacije ovog tipa, prenositi svoje znanje i vještine našim hirurzima i na taj način stvoriće se uslovi da se pacijenti sjevera Crne Gore operišu u našoj bolnici- istakao je direktor dr Milorad Magdelinić.

Opšta bolnica Berane će uz pomoć i podršku Ministarstva zdravlja stvoriti i obezbijediti sve uslove potrebne za izvođenje operacija koje se do sada nijesu obavljale u našoj ustanovi, a sve u cilju unapređenja zdravstvene zaštite naših građana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 20:18