Са додјеле диплома / - фото: Драган Стојановић
09/10/2021 u 10:22 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Додијељене дипломе полазницима онлајн школе о Европском демократском грађанству

У организацји Европске уније у Црној Гори, први семестар школе завршен је у новембру 2020. године, а други у септембру ове године

Полазници оба семестра Онлајн школе о европском демократском грађанству и солидарности, коју организује Европска унија у Црној Гори, данас су добили дипломе. Близу 50 младих из цијеле Црне Горе завршило је онлајн школу, која је имала за циљ да им приближи ЕУ, њене принципе и вриједности, као и да их мотивише да преузму активнију улогу у својој заједници.

Седамнаестогдишња гимназијалка Николина Радусиновић из Подгорице је након додјеле диплома казала да знања која је стекла може да примјењује током цијелог живота.

- Школа је била јако корисна, јер смо научли доста новог о ЕУ, али и о могућностима за младе, што ми може користити у наставку мог образовања. Упознала сам квалитетне људе, са којима сам припремала веома интересантне задатке - каже ова млада полазница школе.

Њен годину дана старији колега Игор Мартинић из Бара каже да му се највише допала добра организација школе, а ријеч којом би је описао је – забава.

- Допало ми се што смо учили о новим стварима на занимљив начин. Радили смо различите пројекте и због тога смо морали да учимо нове програме, па сада знам да креирам постере и флајере и припремам презентације. Нове вјештине могу да примјеним током волонтирања, којим се иначе бавим – каже млади Баранин.

Дипломе су уручили шеф Сектора за европске интеграције, политичка питања, медије и информисање у Делегацији Европске уније Рикардо Сери и тим лидер ЕУ инфо центра Мирко Бошковић. Они су поздравили младе и позвали их да наставе да буду активни у друштву, јер су они, не само будућност, већ и садашњост која може да донесе позитивне промјене. Идејни творац онлине школе Ана Поповић из ЕУ инфо центра објаснила је да су млади током пет недјеља трајања семестра похађали модуле које су водили њихови ментори.

- Поред Европске уније, млади су имали прилике и да се упознају са појмовима који су предуслов да постану активни у својој заједници, као што је социјална инклузија, едукација и активна партиципација. Иако онлајн, методе које смо користили дале су им простор за дискусију о актуелним темама, да изнесу своје мишљење, а самим тим разбију предрасуде и стереотипе и развијају критичко мишљење - објаснила је Поповић.

Први семестар школе завршен је у новембру 2020. године, а други у септембру ове године. Европска унија у Црној Гори наставља да буде посвећена развоју младих. У току је њена кампања „Дијалог са младима”, која има за циљ да младима омогући укључивање у процес одлучивања о питањима која се тичу њих, а биће усмјерена и на подизање свијести о томе шта тачно значи учешćе младих и зашто је оно важно.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 16:59