ОШ “Народни херој Саво Илић” је монтажног карактера / -Б. Марковић
30/05/2022 u 06:20 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У ОШ „Народни херој Саво Илић“ приоритет гријање у сали за физичко

Планирамо да ријешимо и проблем прокишњавања врло малог дијела крова изнад улаза у салу за физичко. Обратила сам се министарству, али ако не добијемо помоћ, школа ће то завршити од својих средстава, истиче Лазовић

Објекат Основне школе "Народни херој Саво Илић", монтажног карактера, изграђен прије 40 година, одолијева времену и сасвим је функционалан. Вршилац дужности директора школе Смиљана Лазовић, која је на дужност ступила 22. јула 2021. године, истиче да су претходних мјесеци реализовали више активности, од замјене подова у појединим кабинетима, набавке техничких уређаја, до доградње просторије за домара.

image

Смиљана Лазовић

-Б. Марковић

– Школски објекат је у одличном стању, јер се одржавао. У претходних десет мјесеци, уз помоћ донатора, доста тога смо одрадили. Увели смо воду у кабинет италијанског језика коју није имао од оснивања школе, замијенили подове у кабинетима физике и математике, замијенили труле и поломљене даске у дворишту које користи први разред, а Дирекција за уређење и изградњу Котора донирала нам је декинг плоче. Простор је већ очишћен и предстоји постављање нове подлоге. За сарадњу са Дирекцијом имам само ријечи хвале, она нам је донирала и материјал за подове за оба кабинета. Ротари клуб донирао нам је 30 столица за кабинет техничког. Кабинете енглеског језика и матерњег опремили смо плазма телевизорима, купили смо и два пројектора. У кабинету за италијански језик проблем је била табла, нису је ученици видјели, па смо је пребацили на други зид, узели другу таблу. Такође, доградили смо и просторију за домара. Од Комуналног предузећа добили смо биљке за школско двориште, а одрадили смо и бројна додатна уређења школског простора. Дакле, све што је било неопходно, а могло да се ријеши уз мања улагања успјешно смо завршили и привели крају ове године – каже Лазовић у разговору за "Дан".

Од 69 полуматураната 12 „Луча”

Од 69 ученика 9. разреда, одличних је 24, док је 12 Лучоноша. Награде ће бити додјељене 9. јуна на Дан школе, чему ће претходити општинско такмичење у шаху 31. маја.

Смиљана Лазовић је похвалила колектив школе на помоћи у организацији двије хуманитарне акције.

Додаје да очекују рјешавање проблема канала у близини школе који је затрпан, па се током кишних дана јавља поплава.

– Долазила је екипа из Дирекције за уређење и изградњу Котора и чекамо да проблем ријеше, каже она.

Објекат школе окружен је стамбеним зградама које су никле последњих година. У току је изградња једног у непосредној близини.

– Пошто користе дио нашег дворишта рекла сам да тешке машине улазе тек послије 12 сати када се заврши настава, јер не могу то дозволити због дјеце. Поштују тај договор, подвукла је Лазовић.

У наредном периоду приоритетни су, каже, увођење гријања у сали за физичко васпитање, санација мањег дијела крова на улазу у салу и мокрих чворова.

– Школа је монтажног карактера, потребна су стална улагања. Планирамо да ријешимо проблем прокишњавања врло малог дијела крова изнад улаза у сали за физичко, површине од 40 до 60 м2. Обратила сам се поводом тога министарству, али и ако не буде, школа ће то завршити од својих средстава. Што се тиче саме сале, она је у доста добром стању. Ове године сам ставила у план јавних набавки као један од приоритета увођење гријања у сали која га 20 година нема. Просторије школе се иначе загријавају на лож уље, којег имамо довољно. Котао је доста стар, а министарство нам је одобрило средства у висини од 800 еура за санирање и чекамо дјелове, наглашава Лазовић.

Осим сервисирања котла у плану је, истиче, и побољшање мреже унутар саме школе, због чега је потребно 10 до 15 радијатора како би се побољшао притисак, чиме би у сали добили гријање.

– Надам се да ћемо успјети то да средимо и да 15. октобра салу за физичко почнемо гријати помоћу радијатора. Она иначе располаже потребним справама. Имамо мрежу, козлиће, струњаче и друго, а увијек би требало додавати по неки реквизит. У мушкој свлачионици постоји дио гипсаних табли који је поломљен, а потребна су нам врата на мушком тоалету. Иначе свих шест тоалета колико их има у школи, су у функцији. Обратила сам се дописом министарству и Општини тражећи средства да се реновирају, закључује Лазовић уз захвалност колективу школе на помоћи у организацији више акција успјешно реализованих ове године.

Школа има укупно 712 ученика, 53 запослених, од чега 43 наставника.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:08