Поглед на Трновачко језеро / -ПП
15/05/2022 u 07:29 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Парку природе „Пива“ очекују више гостију из Западне Европе

Пећину Ђокова леденица оспособили смо за посјету туриста, имамо Стазу здравља и стијену за слободно пењање, направљена су два нова видиковца која су и осматрачнице за птице и дивље животиње и још много тога, истиче Петар Ћаласан

Љетња туристичка сезона на простору Парка природе "Пива" отворена је почетком маја када је традиционално почео рафтинг на ријеци Тари. Тамошњи пружаоци угоститељско-туристичких услуга већ сада имају посла, али у мањем обиму јер се већи прилив туриста очекује током јула и августа.Из Парка природе "Пива" кажу да су још почетком године почели припреме, а недавно су на улазу у Плужине отворили инфо-пулт са сувенирницом. Надају се да ће ова сезона, у односу на претходне двије, бити знатно боља.

image

Пива и Пивско језеро

-Општина Плужине

-Наша су очекивања да ће ова сезона бити боља од прошле када је због епидемије корона вируса забиљежен знатно мањи број посјетилаца у рејону Парка "Пива". У овој години постоји стрепња да ћемо имати мање туриста из Русије и Украјине због рата, а они су били наши најбројнији посјетиоци из разлога што долазе на једнодневне излете, рафтинг туре на Тари. Надамо се ипак да ће тај број надомјестити посјетиоци са других тржишта Западне Европе - казао је за "Дан" представник Парка природе "Пива" Петар Ћаласан.

У Шавнику лани боравило око 4.000 гостију

Шта очекују од овогодишње љетње туристичке сезоне из Туристичке органзације(ТО) Шавник јуче нијесмо могли добити одговор, а према доступним подацима током прошле године на подручју ове општине забиљежили су око 4.000 посјетилаца од чега највише, односно 2.700 у рејону кањона "Невидио". У ЛТО раде на изради интерактивне дигиталне мапе која ће туристима омогућити да лакше стигну до појединих туристичких локалитета. Општина улаже у локалну инфраструктуру, а недавно су средствима из програма ИФАД асфалтирали 1,1 километар пута кроз село Комарница које се сматра једно од љепших. Комарници претходи Пошћење са два прелијепа језера, па водопад "Скакавица" и кањон "Невидио", док је изнад села шума Драгишница и обронци Дурмитора.

Одлуком Скупштине општине Плужине Парк природе Пива основан је априла 2015. године и од тада до данас тај рејон је посјетило више од 180.000 туриста. Смјештен је на сјеверозападу државе, између државне границе са Босном Херцеговином и границе Националног парка "Дурмитор", а обухвата око 39 одсто територије општине Плужине. Ћаласан каже да од оснивања раде на унапређењу туристичке инфраструктуре (постављањем новог мобилијара, видоковаца, стајалишта, инфо- табли, корпи за смеће), а ових дана им слиједи промоција у више градова Црне Горе и сусједних у Србији и Републици Српској.

image

Кањон Невидио привлачи туристе

-Дан

-Пећину Ђокова леденица оспособили смо за посјету туриста за које смо набавили и опрему. Општина Плужине има прву "Стазу здравља",а у дијелу пута Никшић-Фоча имамо уређену стијену за слободно пењање. Направљена су два нова видиковца која су уједно и осматрачнице за птице и дивље животиње. Набављено је десет нових кајака једносједа и двосједа за кајакинг Пивским језером, један гумени чамац за надзор и један четвороточкаш, имамо више еко и етно села. Све у свему широка лепеза понуде у којој има за свакога по нешто, каже Ћаласан истичући да су бројне активности реализовали и кроз ИПА пројекте.

image

Нови асфалт у селу Комарница

-Општина Шавник

Прошле године Парк природе Пива помогао је три регистрована сеоска домаћинства да унаприједе своју понуду, а сређене су и локације на Брштановици и Шћепан Пољу гдје почиње и гдје се завршава рафтинг Таром.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:35