Петњица била домаћин Фестивала фолклора / -Д.Ј.
22/11/2021 u 06:20 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

У Петњици одржан Интернационални фестивал фолклора

Фестивал је окупио културно-умјетничка друштва, пјевачке групе, музичаре и пјеваче из различитих градова Црне Горе и региона

У организацији Удружења фолклорних ансамбала Црне Горе у Петњици је одржан осми Интернационални фестивал изворног стваралаштва, који је окупио културно-умјетничка друштва, пјевачке групе, музичаре и пјеваче из различитих градова Црне Горе и региона. Фестивал је, под покровитељством Општине Петњица, одржан у сарадњи са домаћином КУД-ом "Бихор", Центром за културу и локалном Туристичком организацијом. Публици су се поред домаћина, КУД-а "Бихор" из Петњице, представили: Градско културно-умјетничко друштво "Лим" из Берана, фрулаш Вукашин Делић из Спужа, Семир Шљивић и Абдул Селам Золетић из Живиница, који су наступили свирајући на древном инструменту сазу, затим свирком на шаргијама Балија Курпејовић из Рожаја, народни гуслар из Никшића Милан Вујовић, као и Јуре Милош из босанскохерцеговачког мјеста Груда који је своје умјеће показао свирајући на диплама и двојницама.

Фестивал је отворио предсједник Општине Петњица Самир Аговић, наводећи да је изузетно поносан што је центар Бихора постао стјециште заљубљеника фолклора и народног стваралаштва.

– Желимо да дамо допринос афирмацији изворног стваралаштва, а ова средина има изузетно културно наслеђе које треба да подијели са другима, да га сачува и унаприједи. Само заједнички можемо постићи тај циљ, а то је и наш дуг и обавеза према генерацијама које долазе – навео је Аговић.

Ријечи захвалности упутила је и предсједница Удружења фолклорних ансамбала Црне Горе Данијела Бокан.

Током свечаности промовисана је и монографија "40 година КУД-а Бихор", а директор фестивала Синан Тигањ уручио је захвалнице учесницима, покровитељу и спонзорима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 06:04