За реконструкцију пута преко Биоче потребна помоћ државе / -Д.Ј.
09/11/2021 u 07:39 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Петњици се надају да ће Влада издвојити 10 милиона за модернизацију пута преко Биоче до Бијелог Поља

Општина Петњица ће овај пројекат кандидовати код Владе заједно са Општином Бијело Поље, с обзиром на то да саобраћајница преко Биоче представља најкраћу везу ова два града, истиче Самир Аговић за "Дан"

Предсједник општине Петњица Самир Аговић казао је јуче у разговору за "Дан" да очекује да ће Влада Црне Горе из капиталног буџета за наредну годину издвојити средства за модернизацију пута Петњица–Биоча у дужини од 9,5 километара. Он је подсјетио да ће Општина Петњица овај пројекат кандидовати заједно са Општином Бијело Поље, с обзиром на то да поменута саобраћајница представља најкраћу везу ова два града.

image

Самир Аговић

-Д.Ј.

– Реконструкција пута од Петњице до Биоче веома је важна ствар за нашу општину и читави сјевер Црне Горе. Ако дође до реализације тог пројекта, вриједног око десет милиона еура, онда бисмо добили модерну и брзу саобраћајницу која би представљала најкраћу везу Петњице са Бијелим Пољем, градом који има развијену економију и културу и према ком су Бихорци природно упућени. Тај пут би за наше грађане био и најкраћа веза са будућим аутопутем, који ће овом крају дати додатни развојни замајац. Зато ћемо заједно са Општином Бијело Поље овај пројекат кандидовати код Владе у нади да ће он, због свог значаја, добити зелено свијетло и да ће се за његову реализацију обезбиједити средства из државног капиталног буџета – нагласио је Аговић.

Он је истакао да је за израду пројектне документације која се тиче модернизације овог пута било неопходно издвојити око 80 хиљада еура. Подсјетио је да је та средства обезбиједила Влада Црне Горе преко Управе јавних радова.

– Морам да искажем захвалност Управи јавних радова, која је израдом пројектне документације за модрнизацију пута до Биоче разумјела наш интерес. То није био случај само када је у питању овај пут, него је то разумијевање постојало и за друге инфраструктурне пројекте у нашој општини – навео је Аговић.

Нови пут ће привући и капитал из дијаспоре

Пут Петњица–Биоча недавно су заједнички посјетили предсједници општина Петњица и Бијело Поље Самир Аговић и Петар Смоловић, сагласивши се том приликом да су добре саобраћајнице главни предуслов за привлачење инвеститора, а нарочито завичајаца који живе у иностранству и који свој капитал желе да уложе у родни крај.

– Заједно смо препознали важност овог пројета, а циљ наших заједничких пројеката је да се у наредном периоду повежу инфраструктура и грађани двије општине, али прије свега да се омогући инвеститорима и дијаспори да улажу у читав регион сјевера, јер смо свјесни да само заједнички можемо валоризовати наше потенцијале – нагласио је предсједник Општине Бијело Поље Петар Смоловић.

Он тврди да би модернизација овог пута дала подстицај и другим развојним гранама на овом подручју.

– Студијом је предвиђено да до Биоче имамо модерну саобраћајницу са двије коловозне траке. Модернизацијом овог пута додатно би порасла вриједност дотичних некретнина. Затим, створила би се шанса за бржи развој пољопривреде, агротуризма и предузетништва, јер овај пут пролази кроз мјеста која располажу изузетним природним ресурсима. Такође, на овај начин ће се створити квалитетна повезаност са нашом индустријском зоном. Једном ријечју дошло би до пуне валоризације бројних вриједности којима располаже овај крај – казао је Аговић, подсјећајући да је постојећи пут до Биоче, захваљујући само доприносу грађана, оспособљен за саобраћај 2000. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 08:24