Са јучерашње сједнице / -Д.Ј.
30/03/2022 u 07:00 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Петњици усвојен буџет, из опозиције поручили: Већина новца одлази на плате општинара

Секретар Секретаријата за финансије Зико Халиловић нагласио је да капиталним инвестицијама, према плану, припада 462.379 еура, док су текући трошкови зацртани на 1.173.000 еура

Захваљујући гласовима одборника владајућег ДПС-а, на јучерашњој сједници локалног парламента усвојена је одлука о буџету Општине Петњица за текућу годину у износу од 1.827. 649 еура. Против одлуке били су одборници Бошњачке странке, Странке правде и помирења, СД-а, СДП-а и СНП-а, док одборници Демократске Црне Горе нијесу присуствовали сједници. У уводном излагању секретар Секретаријата за финансије Зико Халиловић је нагласио да капиталним инвестицијама, према плану, припада 462.379 еура, док су текући трошкови зацртани на 1.173.000 еура. Текућа буџетска резерва износи 15.000 еура, стална 10.000 еура, с тим што на отплату дуга отпада 167.270 еура. Током расправе одборници опозиције су тврдили да је понуђена буџетска пројекција потрошачког типа и да ничим не доприноси развоју Петњице и заустављању одлива локалног становништва.

-Текућа потрошња је далеко већа од капиталне зато се поставља питање да ли је пословање наше Општине одрживо на дужи временски период?! У овој пројекцији не видимо де има неког потенцијала за развој, већ гро новца одлази за плате запослених. Прије свега, нема довољно средстава за модернизацију локалних путева и подстицај пољопривредној производњи – казао је одборник Бошњачке странке Рифат Аговић.

Личина: Обезбиједити посао и за православце

Приликом расправе о буџету одборник СНП-а Заим Личина је позвао општинске челнике да нађу могућност за запослење и православног становништа у органима локалне управе у Петњици.

-Нико од православног становништа нема посао у Општини и општинским установама и предузећима, што свакако није добро. Ваљда и они имају право на рад као мањина у нашој општини – навео је Личина.

И одборник Бошњачке странке Исмет Латић је изнио сличну констатацију, поручујући да се морају тражити рјешења за отварање нових радних мјеста за младе људе из редова свих националности на том подручју.

Сличну констатацију изнио је и његов партијски колега Ирфан Аговић, наводећи да приликом сачињавања одлуке о буџету нијесу узете у обзир примједбе и сугестије одборника опозиције и грађана које су се чуле током јавне расправе.

И одборник Странке Правде и помирења Алдин Муратовић је рекао да се ради о буџету гдје плате запослених црпе највећи дио.

-Ово је катастрофа од буџета. Он не нуди ништа позитивно, већ нас увјерава да се расположива средства усмјеравају за плате запослених, трошкове горива и репрезентације – истакао је Муратовић.

Одборник СД-а Авдо Кораћ је казао да се врло мало средства убира од локалних прихода, док је одборник СНП-а Заим Личина нагласио да се за локалну инфраструктура мора издвајати више новца из општинске касе.

Одговарајући на бројне прозивке, предсједник општине Самир Аговић рекао је да је буџет планиран у складу са реалним могућностима, да није потрошачки, већ развојни, те да се водило рачуна о томе да се изађе у сусрет свим захтјевима грађана и потрошачких јединица.

-Буџет није списак жеља него реална слика стварних могућности. Зато су оптужбе да се овдје ради о потрошачкој пројекцији потпуно неиутемељене и злонамјерне. Средства се троше крајње намјенски, онако како то рационални и одговорни домаћини раде – рекао је Аговић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:22