/ Фото: Пљевља 052, Фејсбук
03/12/2021 u 05:34 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Пљевљима багрем добио улицу, али не и Бајо Пивљанин

Неке знамените личности из ослободилачких ратова или свијета науке, ипак, неће имати ту привилегију

Према предлогу Савјета за давање предлога назива насеља, улица и тргова нове улице у Пљевљима добиће називе по географским појмовима али и по називима дрвећа.

На тај начин биће настављена пракса започета 2014. године да се имена улица не дају по познатим историјским личностима и догађајима који су се одиграли у пљеваљском крају. Тако је багрем добио улицу, али неке знамените личности из ослободилачких ратова или свијета науке неће имати ту привилегију.

Нове улице зваће се: Велењска, Параћинска, Грачаничка, Језерска, Дринска, Јахоринска, Пивска, Никшићка, па чак и Виноградска иако у Пљевљима нема винограда.

Историчар Слободан Радовић сматра да најновији предлог именовања улица у Пљевљима представља још један у низу необичних потеза актуелне локалне управе.

image

Радовић

Фото: В.Павићевић

- Просто је незамисливо да се и овога пута апстрахују знамените личности из наше општине, попут Јована Драгутиновића, Филипа Јеловца, Баја Пивљанина, Маринка Леовца и многих других, чији се допринос у историјском трајању Пљеваља, нажалост, још увијек, није на прави начин вредновања- каже Радовић и напомиње да је Јован Драгутиновић једна од првих жртава италијанског окупатора 1941.године,а да су остале поменуте личности прекаљени борци за ослобођење пљеваљског краја од турске и аустријске окупације.

Савјет прибавио мишљења мјесних заједница

Насеље, улица и трг могу добити назив по географским и другим појмовима, значајним догађајима или истакнутимличностима, наводи се у образложењу предлога предложене одлуке која ће се данас наћи пред одборницима локалног парламента.

У образложењу се истиче да нова имена улица и само увећавање броја улица неће финасијски оптеретити локалну управу, као и да су за нове предлоге имена прибављена и мишљења мјесних заједница.

-У поступку припреме ове одлуке Савјет за давање предлога назива насеља,улица и тргова прибавио је мишљење мјесних заједница на чијим подручјима се налазе улице којима треба одредити назив - наводи се у образложењу.

Радовић наводи да ново предложена имена улица нијесу нека нова пракса, јер су се овакви случајеви дешавали и у претходном периоду када је улица у насељу Радосавац, по привредном објекту, пилани, добила име Пиланска.

- За разлику од претходног пута када је локална управа многе пљеваљске улице именовала по црногорским општинама које тешко да имају, значајнију, потврђену историјску везу са нашом општином, по различитим топонимима, фабричким постројењима и томе слично, овога пута се приступило симболичкој афирмацији багрема, Параћина и Велења- најблаже речено ријеч је о крајње необичном приступу афирмације идентитетских особености пљеваљског краја, коме, очигледно, мора да се стане у крај - каже Радовић и подвлачи да би се ово питање третирало на једини исправан начин, неопходна је озбиљна научна расправа, округли столови и јавне трибине, на којима би се изнашла рјешења која ће бити по вољи свих.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

22. april 2024 02:55