/ - NAJKRITIčNIJE U PLJEVLJIMA (FOTO: RTCG)
01/11/2023 u 22:43 h
Božo JelovacBožo Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Pljevljima danas vazduh opet opasno zatrovan

Koncentracija sumpor dioksida izaziva brojne nevolje kod stanovništva. Posebno se javljam mučnina i povraćanje kod mališana, koji se u tom vremenu nalaze na otvorenom

Danas u 15 časova došlo je do naglog rasta vrijednosti sumpor dioksoda u vazduhu. Kako je saopsteno iz Agencije za zaštitu životne sredine u 15 časova u Pljevljima je izmjerena vrijednost 413 mikrograma u metru kubnom sumpor dioksida. U jutarnjim časovima koncentracija sumpor dioksida se kretala od 10 mikrograma u jednom kubnom metru do 73.

Mđjutim, u 14 časova izmjerena je vrijednost od 185 mikrograma, da bi u 15 časova došlo do rasta na 413 mikrograma. Narednog sata, u 16 časova, koncentracija je Pala na 336 mikrograma. U 18 časova koncentracija sumpor dioksida je pala na 25 mikrograma u jednom metru kubnom. 

image
- FOTO: BOžO JELOVAC

Gornja dozvoljena granica je 300 mikrograma. Vrijednosti oko 300 mikrograma u kubnom metru izazivaju neprijatan miris. Situacija se komplikuje kada dođe do prekoračenja ove vrijednosti. 

Prethodnih godina sa dolaskom grejne sezone, ali i sa jesenjom sušom koja trazi pojačan rad Termoelektrane, dolazi do velike koncentracija sumpor dioksida u vazduhu. 

Koncentracija sumpor dioksida izaziva brojne nevolje kod stanovništva. Posebno se javljam mučnina i povraćanje kod mališana, koji se u tom vremenu nalaze na otvorenom.

- Sve je ostalo isto kao prethodnih godina. Padaju Vlade, dešavaju se ratovi u svjetu, a pljevaljsko stanovništva se i dalje truje, kazao je izvršni direktora Ekoloskog društva "Breznica" Milorad Mitrović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 02:20