foto: Dan / -FOTO: DAN
12/02/2023 u 08:38 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Pljevljima se živi gotovo u nemogućim uslovima: Vazduh zagađen, a vode za piće nema

Naši radnici rade i žive u teškim uslovima, a svakodnevno se Termoelektrani obezbijedi 5.000 tona uglja, kaže jedan od sindikalaca u Rudniku uglja

U uslovima kada se temperatura vazduha kreće od minus 16 do plus tri stepena, kada je veći dio grada bez vode za piće sa gradske vodovodne mreže i kada je zagađenost vazduha četiri puta veća od gornje dozvoljene granice, život u gradu na obalama Breznice jako je težak.

Ipak, Pljevljaci podnose najveći teret proizvodnje električne energije u Crnoj Gori jer i pored veoma teških uslova u kojima žive i rade, u kopovima Rudnika uglja svakodnevno se otkopa i do Termoelektrane dopremi 5.000 tona uglja. U sindikatu ove kompanije kažu da poslednjih dana uopšte nije lako raditi.

– Ovo je neki vid vanrednih uslova rada. Mnoge naše mašine, kao što su pojedini bageri ili damperi, pokreću se na dizel gorivo pa je često potrebna pomoć drugih lica. Problem je kada je u pitanju i dopremanje uglja jer su svi putevi kroz kop zemljani i na niskim temperaturama su zaleđeni. Nije lako ni u slučaju održavanja mašina, jer se gotovo sve intervencije izvode na otvorenom – kaže za "Dan" Miladin Sekulić, predsjednik jednog od tri sindikata u Rudniku uglja i dodaje da su temperature u kopu zantno niže nego u gradu.

Кoncentracija PM 10 čestica juče bila 222 ug/m3

Tokom petka, sve do juče ujutru, kada je izmjerena temperatura od minus 14,9 stepeni, zabilježeno je prekoračenje u koncentraciji PM 10 čestica. Najveće koncentracije zabilježene su u 8 časova i iznosile su 201,3 ug/m3 i u 1 sat tokom jučerašnjeg dana, kad su zabilježene koncentracije PM 10 čestica od 222,5 ug/m3.

Radi se o satnim prekoračenjima koja su četiri puta veća od zakonom odobrenih 50 ug/m3.

Iz Meteorološke službe potvrđuju da su temperature vazduha proteklih dana više bile u minusu nego u plusu.

– U petak smo imali najniže izmjerenu temperaturu od minus 16 stepeni. Prethodna tri dana su bili ledeni dani, jer temperatura ni tokom dana ni tokom noći nije prelazila u plus – kazali su iz Meteorološke službe.

Hladni dani su počeli krajem januara, a posebno niske temperature izmjerene su u selu Кosanica od minus 29 stepeni.

– Sve to govori u kako teškim uslovim rade naši radnici. Pritom kada dođu kući, većina njih nema vodu za piće i suočeni su sa brojnim drugim problemima. Naši radnici rade i žive u teškim uslovima, a svakodnevno se Termoelektrani obezbijedi 5.000 tona uglja – navodi Sekulić.

Za ekologa i prvog čovjeka NVO "Legalis" Miloša Ostojića zabrinjavajući je podatak da je u jutarnjim satima zagađenje vazduha četiri puta veće od dozvoljenog, te da je strašno da grad tokom februara nema vode za piće.

– Najgore je što niko iz lokalne uprave ništa ne preduzima. Nije mi jasno zbog čega Vodovod dostavlja potrošačima račune ako voda nije odgovarajućeg kvaliteta. Građani treba sami da odluče da li da plaćaju račune jer su njihova potrošačka prava povrijeđena – naglašava Ostojić i dodaje da bi lokalna uprava trebalo da zakaže sjednicu opštinskog Кriznog štaba i donesu odluku da se makar na nekoliko lokacija u gradu obezbijede cisterne sa pitkom vodom i da takvo stanje traje sve dok se ne izbistre izvorišta gradskog vodovoda.

Podsjećamo, početkom sedmice iz pljevaljskog Vodovoda je saopšteno da se voda ne može koristiti za piće u većem dijelu grada jer je još uvjek velika mutnoća na postrojenju Pliješ. Prethodno je bila uvećana mutnoća i na izvorištu Breznice. Problemi sa vodom za piće traju od 18. januara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 11:57