/ - Фото: Дневне новине Дан
16/07/2021 u 06:30 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Пљевљима сваки десети становник незапослен, али нико неће да вози трактор

Млади људи нијесу вични сесоким пословима, а немају вољу ни да уче, каже предсједник Уније сточара сјевера

На евиденцији пљеваљског бирола рада тренутно се налази 2.900 незапослених, али пљеваљски сточари тврде да у вријеме сезоне сеоских послова не могу да нађу раднике.

Како је у изјави за "Дан" казао предсједник Уније сточара сјевера Милко Живковић, заинтересованих за сеоске сезонске послове нема, те да је он лично покушао да нађе радника, али да у томе није успио.

– Пуних мјесец тражио сам радника да у вријеме сезонских радова вози трактор и нисам успио да га нађем. Тражио сам, значи, радника само да вози трактор и да ништа друго не ради. Поред плате, нудио сам храну и смјештај али ништа то није било довољно, казао је Живковић и поручио да је радника покушао да нађе преко огласа, али и преко пријатеља.

Живковић првенствено напомиње да радника у сеоском подручју није могуће наћи јер у селима нема довољно радно способног становништва, а они из градског подручја за такве послове немају интересовања.

– Села су нам готово празна, а посла има много. Радне снаге фали свуда, каже Живковић, и напомиње да се не може нико уздати у млађу популацију из урбане средине.

– Млади људи нијесу вични сесоким пословима, а немају вољу ни да уче. Притом, имају одређено подозрење према таквим пословима, али да оду у неку западноевропску земљу, сигурно не би бјежали можда и од горих послова. Морам бити искрен и рећи да градска омладина ни не зна да ради сеоске послове. Сви они који су рођени у граду и нису радили сеоске послове тешко могу одговорити ваљано потребама. Већина њих и не помишља да се јави на оглас о раду на сеоском подручју – наводи Живковић.

Када су у питању огласи за тражење радника на сеоском подручју, у последње вријеме је таквих огласа било највише за чување стоке. Од појединих сточара смо дознали да им није пошло за руком да нађу чобана који би чувао стадо од упада вукова или шакала.

Иначе, сезонци из Пљеваља најчешће послове траже у приморским мјестима гдје раде као угоститељски радници.

– Мислим да би свим сезонским радницима било много лакше да прихвате неки посао на неком пољопривредном имању него да иду да сезонски раде у приморским градовима. Сигуран сам да би у селима имали много мање посла и много бољи смјештај и храну. Притом, све оно што би зарадили остало би им да понесу када заврше са послом – истиче Живковић и наводи да су сеоски домаћини много бољи за раднике од шефова по хотелима и другим привредним објектима широм Црне Горе.

– Наравно све те сезонске раднике треба и упознати са могућностима запошљавања на сеоском подручју. Значи, требало би можда направити неку врсту презентације од стране локалне управе, али и од стране Завода за запошљавање, јер би им се на тај начин приближиле та могућности запослења – сугерише Живковић који сматра да би се на тај начин пољопривредницима доста олакшало.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 16:37