/ -FOTO: BOžIDAR JELOVAC
23/08/2022 u 07:04 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U pljevaljskim selima zavladala suša: Vode nema, cisterne jedini spas

Do sela Ranče, koje je udaljeno oko 11 kilometara, cisterna vode košta 41 euro. Isti iznos plaća i Opština Pljevlja, odnosno lokalna uprava snosi pedeset odsto troškova prema lokalnom preduzeću

Dugotrajna suša dovela je do toga da su brojna seoska izvorišta presušila, pa se pojedina sela vodom snabdijevaju isključivo cisternama. Posebno je teška situacija u selima mjesnih zajednica Vijenac i Otilovići, kao i u Crljenicama, Gotovuši i Boljanićima. Dopremanje vode, uz plaćanje, vrše lokalna preduzeća.

– Situacija je izuzetno teška i voda se već odavno dovozi iz grada. Do sela Ranče, koje je udaljeno oko 11 kilometara, cisterna vode košta 41 euro. Isti iznos plaća i Opština Pljevlja, odnosno lokalna uprava snosi pedeset odsto troškova prema lokalnom preduzeću, kazao je član Savjeta MZ Vijenac i Otilovići Darko Gačević.

image
-DARKO GAčEVIć

Gačević objašnjava da cisterna vode košta 38 eura ako je selo udaljeno do 10 kilometara od grada, kao i da se s uvećanjem udaljenosti uvećava i cijena.

– Ove godine lokalna uprava je uvela da se plaća svaka druga cisterna, odnosno za svaku drugu opštinska uprava sama snosi troškove. Prošle godine je svaka treća cisterna bila besplatna- kazao je Gačević, dodajući da je potrošnja velika jer se vodom iz cisterni poji i stoka.

image
-FOTO: BOžIDAR JELOVAC

On ističe da je pomoć lokalne uprave dobrodošla, ali je neophodno da Opština u narednom periodu preduzme mjere kako bi se u potpunosti riješio problem vodosnabdijevanja pljevaljskih sela.

– Poslednjih godina dajemo brojne predloge kako da se riješi problem ali iz lokalne uprave nema adekvatnih poteza u tom pravcu. Bez izgradnje novih vodova nema rješenja- kazao je Gačević i poručio da na ovom području još uvijek živi dosta stanovništva i da je neophodno ulaganje u seosku infrastrukturu kako bi se mještani zadržali na tom prostoru.

Noćne restrikcije u Gukama i Gornjem Кupusištu

Od direktora lokalnog preduzeća Vodovod Mladena Dragaševića saznali smo da je dotok vode sa izvorišta Jugoštnica umanjen, kao i da su zbog toga u gradskim naseljima Guke i Gornje Кupusište uvedene noćne restrikcije u vodosnabdijevanju.

Noćna isključenja se vrše od 24 do 6 sati, kako bi se dopunili bazeni i kako bi pomenuta naselja imala uredno vodosnabdijevanje u toku dana.

U Vodovodu vjeruju da neće biti restrikcija u narednom periodu u drugim djelovima grada.

– Tokom jučerašnjeg i današnjeg dana palo je 8 litara kiše. Radi se o padavinama slabijeg intenziteta. Svakako bi samo jače padavine, koje bi trajale duži vremenski period, popravile sadašnju situaciju na izvorištima, rečeno nam je prekjuče u pljevaljskoj Meteorološkoj službi.

Кada je u pitanju odvoz vode u seoska područja, iz lokalnog preduzeća "Čistoća" tvrde da je dosad isporučeno oko 300 cisterni.

– Broj isporučenih cisterni vode na seosko područje se svakodnevno uvećava, jer se svakodnevno i vrši isporuka vode, kazao je direktor preduzeća Saša Ječmenica uz objašnjenje da u tom preduzeću sve rade kako bi na vrijeme odgovorili na sve zahtjeve koji stižu.

– Spremni smo da i u narednom periodu postupamo na isti način, jer su avgust i septembar mjeseci kada ima i najviše zahtjeva za dopremanje vode, kazao je Ječmenica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:43