Шавник / Фото: Дан
31/12/2021 u 07:03 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Плужинама и Шавнику нити ко купује, нити ко гради

У Плужинама је последња стамбена зграда изграђена у градском насељу и то зграда "Солидарности", а у њој је 58 стамбених јединица

Порез на промет непокретности један је од уступљених прихода који припада локалним самоуправама, али поједине, попут Плужина и Шавника готово па и да немају користи по том основу.

Промет непокретности ипак је један од показатеља развијености једне општине, интересовања инвеститора за улагања, што у конкретном случају, барем према доступним подацима, није случај.

Шеф Одјељења за локалне јавне приходе у Плужинама Неђељко Јововић за "Дан" је појаснио да је обавеза плаћања пореза на непокретност уређена Законом о порезу на непокретност, и држава га у законом прописаном проценту уступа локалним самоуправама.

Према поменутом закону 80 одсто прихода по том основу припада општинским буџетима на чијој се територији реализује промет непокретности, 10 одсто буџету државе, колико и Егализационом фонду.

-Основица за обрачун пореза на промет непокретности је тржишна вриједност непокретности у тренутку њеног стицања. Пореска стопа је пропорционална и износи три одсто на пореску основицу.Општина Плужине је по основу уступљеног пореза на промет непокретности у 2020. години остварила приход у износу од 6.065 еура, а до 30.новембра 2021. године у износу од 6.349 еура. Након што, на крају 2021.године, добијемо податке од Пореске управе Црне Горе о укупно утврђеном и наплаћеном порезу на промет непокретности на територији општине Плужине у 2021.години, располагаћемо са подацима о проценту наплате ових прихода.Општа је оцјена да на територији општине Плужине промет непокретности није интензиван, те су и приходи који се остварују по основу пореза на промет непокретности скромни и имају симболичан утицај на буџет Општине - каже Јововић.

Ако се узме у обзир податак да је буџет Општине Плужине у 2021. години био око 5,3 милиона еура, учешће прихода од пореза на промет непокретости је незнатан.

image
Фото: Дан

У тој поддурмиторској општини готово да нема стамбене изградње јер, ако се изузму више него ријетки индивидуални градитељи, последња стамбена зграда изграђена у градском насељу је зграда "Солидарности" и у њој је 58 стамбених јединица.

Њен инвеститор, уз учешће Општине Плужине, био је Црногорски фонд за солидарну стамбену изградњу, радови су почели 2011. године, а завршени су пет година касније.

Ни у Шавнику се не могу похвалити приходом од пореза на подају непокретности. Према подацима које нам је саопштио предсједник Општине Југослав Јакић, до 30. новембра 2021. године по том основу приходовали су 1.610 еура, а за цијелу 2020. годину 1.843 еура.

-Што се тиче градње стамбених објеката у Општини Шавник, посљедњи пут изграђена стамбена зграда је 1996. године, а индивидуални стамбени објекат 2012. године - наводи Јакић.

image

Јакић

Фото: Дан

Ипак, у тој општини одлучили су да по том питању покушају промијенити ситуацију па Јакић истиче да су у октобру за двије стамбене зграде, за потребе становника Шавника, издати Урбанистичко-технички услови и урађено идејно рјешење. Тендер за избор пројектанта се очекује у овој години, а главни пројекат у првој половини 2022. године.

-У рјешавању проблема расељавања овога краја два су сегмента нашег дјеловања-то је да се отварају нова радна мјеста у привреди и да се решава стамбено питање тих људи. На тај начин ми у локалној управи видимо да се могу задржати млади људи у нашој општини - казао је Јакић у разговору за "Дан".

На општинској парцели предвиђена је градња двије зграде за које су урадили идејно рјешење, а израда главног пројекта је у току. За једну од њих из буџета за 2022. годину опредијелили су 200.000 еура, а остатак ће покушати да обезбиједе у договору са надлежним министарствима.

-Једна је за социјално становање и видјећемо како ћемо је до краја исфининасирати. Надам се да су сви на таквом фону да такве проблеме треба рјешавати Општина и држава заједничким снагама и да су они у интересу заједнице и грађана. Што се тиче те друге зграде за коју ће општина имати пројектну документацију и земљиште вјероватно ћемо ићи у приватно - јавно партнерство гдје ће бити станови касније на тржишту.Општина ће сагледати у наредној години финансијске могућности у ком износу ћемо ми учествовати у изуградњи тог објекта, један дио станова вјероватно ће бити за запослене, за младе брачне парове, док ће дио који буде дофинансира у том пројекту бити на слободном тржишту - истакао је Јакић.

Да би уредили насеље Опшина Шавник је у овој издвојила новац за уређење фасада постојећих зграда и то су финансирали у стопроцентном износу за разлику од других општина које дијелом учествују у тим радовима. Јакић је казао да су по том основу за 2022. годину планирали износ од 55.000 еура. Уз наведено, истакао је он, средиће и једну од најстаријих зграда у Шавнику, објекат који је саграђен прије више од пола вијека и то од сиге.

-За то смо опредијелили износ од 70.000 еура, а објекат, који је у доста лошем стању, биће комплетно реконструисан. На тендеру смо добили игвођача, али касно у јесен када се није могло радити. Сада очекујемо повољне временске услове да почну радови - најавио је Јакић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 11:28