Учесници јавне расправе одржане у Плужинама / -Б.Б.
04/03/2022 u 06:56 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Плужинама на јавној равправи оцијењено: Хидропотенцијали шанса за приход и опстанак

Са изградњом ХЕ "Комарница" и потенцијалном градњом ХЕ "Крушево", а уз већ постојећу ХЕ "Пива" ми као општина можемо постати јако значајни и остварити значајне приходе који ће се улагати за унапређење неких других бизниса на овом простору, истакао је Слободан Делић

Хидроелектрана (ХЕ) "Комарница" уколико Електропривреда Црне Горе (ЕПЦГ) као носилац тог пројекта буде поступала као друштвено одговорна компанија, општини Плужине може донијети бројне користи, сматрају становници тог града који су јуче учествовали на јавној расправи о Елаборату за процјену утицаја будуће хидроцентрале на животну средину. Према пројекту ХЕ "Комарница" ће обухватити и дио територије Плужина, углавном државног земљишта па због градње неће бити расељења као што је то проузроковала ХЕ "Пива", која је пуштена у рад 1976. године и због које је потопљен најљепши дио насеља. Будућа ХЕ, чуло се на расправи, имаће одређеног утицаја на животну средину, а највише на биљни и животињски свијет. Становник Плужина и директор Парка природе "Пива", Слободан Делић сматра да тај утицај неће бити у оној мјери уколико би се зауставила реализација пројекта. По државној стратегији простор плужинске општине дефинисан је кроз развој пољопривреде и туризма. Делић каже да је "неко" у томе погријешио јер за сада пољопривреда није дошла на ниво да има будућност, а туризам им је ограничен на шест мјесеци у години.

image

Представници ЕПЦГ, Агенције за заштиту животне средине и обрађивачи елабората

-Б.Б.

-Са изградњом ХЕ "Комарница" и потенцијалном градњом ХЕ "Крушево", а уз већ постојећу ХЕ "Пива" ми као општина можемо постати јако значајни на овим просторима. Са та три енергетска извора ми итекако можемо да допринесемо развоју локалне самоуправе и становништва, али и да остваримо значајне приходе који ће се улагати за унапређење неких других бизниса на овом простору - истакао је Делић.

Општинама концесије али и друге накнаде

Општина Шавник је процијенила да би од ХЕ "Комарница" годишње приходовала од 2 до 2,5 милиона еура, а Плужине још немају прерачун. Иван Мрваљевић из Дирекције за развој ЕПЦГ-а истакао је да ће од тог система локалне управе добијати концесије, али и друге накнаде.

-Концесиона накнада је један одсто прихода које ће остваривати ХЕ "Комарница",а ту је и низ накнада па до пореза за потопљено земљише, рекао је Мрваљевић.

Запослење локалног становништва треба да буде обавеза Владе, ЕПЦГ и општина Плужине и Шавник. У будућој ХЕ биће око 100 запослених од чега 30 одсто високошколаца, око 60 одсто са средњом стручном спремом и остатак неквалификована радна снага. Да се она обезбиједи, истакао је Мрваљевић, довољан је период од седам година колико ће трајати израда главног пројекта и сама изградња хидроелектране.

У реализацији пројекта ХЕ "Комарница", Делић највећи проблем види у ЕПЦГ која још није реализовала обавезе према општини Плужине настале по основу изградње хидроелектране "Пива".

- Ми смо у Плужинаа свједоци да су обавезе које су требале бити рализоване осамдесетих година још увијек на чекању. Стога ЕПЦГ мора повести више рачуна о простору који је "узурпирала" зарад производње електричне енергије - рекао је Делић.

Одборник у СО Плужине Мирко Вуковић казао је да су пожари, те градња ауто-пута кроз кањон Таре екологији и биодиверзитету у Црној Гори нанијели много више штете него што ће "Комарница".

- Црна Гора је дужничком ропству, а једини начин да враћа дугове, обезбиједи живот свом становништву и запосли младе су хидропотенцијали. Општина Плужине од ЕПЦГ у двије транше добије 2,5 милиона еура. И да није електране "Пива" ми би били Шавник или још гори, а не овако лијепо насеље. Да није тог новца не би ми правили по десетак километара путева, иначе не би имали од чега јер је привреда у Плужинама уништена. Морају се паре стварати, а ми их немамо гдје створити него градећи хидроенергетске системе - рекао је Вуковић.

Он сматра да се мора донијети закон о ренти којим би се јасно прецизирало колико која општина добија од ХЕ, али и да се школује кадар из Плужина и Шавника за рад у будућој централи, али на начин да се у тим градовима отворе смјерови за: електричаре, техничаре, машинце, а младима који желе да се школују даље, дају не стипендије него плате како би што прије дошли спремни за рад у ХЕ "Комарница".

-Немојмо да нам у "Комарници", као данас у ХЕ "Пива" 75 одсто радне снаге буде из Подгорице и Никшића. Да то буду људи из наших села, Брезана, Буковца, Миљковца, Дубровска, Дужи који ће тамо радити - нагласио је Вуковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 03:29