Са отварања изложбе аранжмана цвијета камелије / -М.Д.П.
10/04/2022 u 06:40 h
Mirjana PopovićMirjana Popović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Прчању отворена 37. традиционална изложба цвијета камелије: Најљепши аранжман Мирјане Поповић

Дјеца, полазници вјеронауке, пустила су балоне плаве и жуте боје позивајући на мир у свијету

Уз рођендански колач, музику виолинисткиње Тање Бардек и прелијепе букете камелија распоређене по свим просторијама Самостанског комплекса Св. Николе на Прчању, након двије године паузе због пандемије, отворена је 37. традиционална изложба аранжмана од цвијета камелије, коју организују ентузијасти НВУ "Камелија" Столив. Волонтирале су жене из Столива и Прчања, које су из својих ђардина донијеле резано цвијеће и њиме украсиле цијели комплекс. Рад Мирјане Поповић под називом "Планета Бока", најбољи је цвијетни аранжман. Аранжман под називом "Кофер љубави", Ведране Миховић" освојио је друго мјесто, а "Круг почетка и краја", Петра Ивовића добио је трећу награду. Радове је оцјењивао жири у саставу: Милана Андрић, Милица Вукотић и Нико Конданари.

image

Првонаграђени аранжман „Планета Бока”

-М.Д.П.

Изложбу је отворила Светлана Бискуповић, која је осврнула на своју прву посјету самостанском комплексу гдје је први пут видјела црвене камелије за које је мислила да могу бити само бијеле.

- Те камелије, старе око 100 година, засадила је једна обитељ која је живјела у манастиру, објаснио је дон Жељко Пасковић, жупни управитељ, који је осмислио мали перформанс у коме су дјеца, полазници вјеронауке, пустила балоне плаве и жуте боје позивајући на мир у свијету.

image

Плаво-жути балони за мир у свијету

-Радио Котор

Присутнима се у име организатора, Невладиног удружења (НВУ) "Камелија" из Столива, обратио Ромео Миховић.

- Камелија је крајем 18. вијека са Далеког Истока дошла у Столив и тај цвијет нас окупља и надам се да ће нас окупљати још дуго, поручио је Миховић додајући да овај цвијет најбоље успијева у подручјима са карактеристичном микроклимом, као што су Столив, Морињ, Костањица, али и у оклоним мјестима Боке.

Сада нема куће која у дворишту нема камелију и ван Столива, толико се раширила да је незванично постала симбол града Котора - казао је Миховић.

У исто вријеме и у Опатији отворена манифестација посвећена камелији

У исто вријеме кад је отварана изложба на Прчању, у Опатији је отворена манифестација посвећена камелији, а чланови Удруге "Камелиољупци" су се путем друштвених мрежа повезали са домаћинима на Прчању. Они ће помоћи НВО "Камелија" Столив да се придружи Међународном удружењу љубитеља камелија (ICS), чији су чланови и узгајивачи камелија из Ахена, Њемачка, који су такође раније често виђени гости на Фешти камелија.

Иначе, НВУ "Камелија" његује културно-забавну традицију Столива дугу 103. година, од тамбурашког друштва "Гуслар" основаног 1919. године. Тај збор је пред Други свјетски рат носио име "Зрински", а послије добио име "Нико Билафер" по народном хероју из Столива, да би 2002. године постало невладино удружење "Камелија". Занимљиво је да се у Богородичином храму на Прчању налази слика Мила Милуновића са ликом Блажене Озане како у кецељи носи камелије.

Миховић је за крај мјесеца најавио концерт "Ноте од камелија+, а крајем маја "Камелија трофи" такмичење рибара дрвеним баркама и обиљежавање 300 година од признања Столива као поморског насеља.

Програм је водила Долорес Фабиан. НВУ "Камелија" изложбу је приредило у сарадњи са Жупним уредом Прчањ, уз подршку Туристичке организације (ТО) Котор.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 23:30