Расподјела пољопривредне механизације у Рожајама / В.Ра.
18/04/2022 u 06:20 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Рожајама расподијељене пољопривредне машине: Механизацију добило 90 пољопривредника

Секретар Секретариjата за пољопривреду, туризам и водопривреду Мерсад Шутковић апеловао је на младе да конкуришу на jавне позиве ресорног министарства коjи се односе на подршку развоjу пољопривреде

У оквиру подстицаjних мjера Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства за текућу годину, а на основу jавног позива, пољопривредницима из општине Рожаjе испоручена jе друга тура поручене механиизациjе. Како је наглашено, трећи контингент пољопривредних машина биће накнадно испоручен. Према риjечима Мерсада Шутковића, секретара општинског Секретариjата за пољопривреду, туризам и водопривреду, свих 90 пољопривредника, колико их jе било приjављено на позив, остварили су право на набавку механизациjе по повољним циjенама.

– Ово jе други контингент механизациjе на коjи су пољопривредници остварили право кроз проjекат ресорног министарства коjи подразумиjева набавку потребне механизациjе по повољним цијенама. Очекуjемо да ће трећи дио овог јавног позтива бити реализован ускоро. Надамо се да ће ова механизациjа олакшати рад нашим пољопривредним произвођачима и да ће дониjети позитивне резултате – рекао jе Шутковић.

Недостаје школован пољопривредни и ветеринарски кадар

Мерсад Шутковић упутио је апел средњошколцима да уписују пољопривредне и ветеринарске факултете.

– Нашоj општини недостаjу факултетски образовани ветеринари и пољопривредници. Посебно бих истакао да недостаjе ветеринарски кадар. Исто тако, позивамо и основце да у што већем броjу уписуjу пољопривредне смjерове, jер држава улаже много у пољопривреду. Како jе актуелна органска производња, сматрам да би овакви кадрови лако могли да пронађу своjе мjесто у овоj области – поручуjе Шутковић.

Шутковић наглашава да је у току jош неколико jавних позива Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства, издваjаjући додjелу средстава за подршку младим пчеларима, за шта, како је нагласио, влада велико интересовање.

– Тренутно актуелни позив за коjи влада велико интересовање jе из области пчеларства, коjи подразумиjева набавку пчеларске опреме и приколица за транспорт, коjи су веома атрактивни – рекао jе Шутковић упућуjући апел младима да конкуришу на jавне позиве ресорног министарства, коjи се односе на подршку развоjу пословања младих пољопривредника и останак на својим имањима.

– Сваке године имамо jавне позиве коjи су веома повољни за младе пољопривреднике, коjима се нуде бесповратна средства у висини од 10.000 еура. Ово значи да сви коjи заврше средњу пољопривредну школу или ветеринарски смjер имаjу право на ова средства. Исто тако, млади пољопривредни произвођачи имаjу већи повраћаj средстава, готово преко сваког проjекта, тако да jе ово позив младим људима да се укључе у пољопривредне токове и искористе своjу шансу – нагласио jе Шутковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:41