Detalj iz rožaјskih šuma dovoljno govori o devastaciјi / Vera Ratković
12/11/2022 u 09:58 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U rožajskim šumama sјečom stabala napravljene poljane

Crna Gora je ekološka država i ako je to najveća vrijednost za naše društvo onda se mora voditi računa o šumskom potencijalu, poručuјu mјeštani i dodaјu da su spremni i na proteste

Mјeštani rožajskih sela Balotiće i Plunce tvrde da koncesionari koji vrše sječu drvne mase na područјu ovih sela zloupotrevljavaju šume sijekući sve što im dođe pod ruku. Ističu da ne štede ni lokalne puteve, koje uništavaju pretovarenim kamionima.

– Najgore je na potezu Šoljani –Kula gdje su u šumama napravljene poljane. Sve je posјečeno sa lica zemlje. Osim prekomjerne sječe, oni prave ogromnu štetu izvukujući oborena stabla sa granama i na taj način uništavaju mlade izdanke. To se radi u zadnjih 30 godina i o tome niko ne vodi računa. Siječe se a niko ne obnavlja šume. Ni ova nova vlast od prije dvije godine nije napravila ni jedan korak da zaštiti šumsko blago. Ovo što se radi u ovdašnjim šumama čisti je ekocid koji nije zabilježen u zemljama koje brinu o zaštiti životne sredine. Na sceni je nezakonita sječa šuma čime se devastiraju prirodni pa čak i ekološki resursi – ističu mјeštani sela Balotiće i Plunce.

”Mјeštani rožajskih sela Balotiće i Plunce tvrde da koncesionari ne poštuju ugovore o sječi drvne mase i pozivaјu nadležne da reaguјu

Oni od nadležnih inspekcija zahtiјevaјu da izađu na lice mjesta i uvjere se u činjenice, odnosno u devastaciju šumskog potencijala.

image

Neplanska sјeča stabala

Vera Ratković

– Sve se radi na štetu građana, opštine i države. Mi nemamo nikakve dobrobiti od ovoga. Država mora da povede više računa o šumskim resursima na prostoru naše opštine, jer se ovdje siječe sve što je preko 20 cm. Osim što devastiraju šume, koncesionari sa pretovarenim kamionima na kojima utovaraju i po blizu 50 kubika građe, uništavaju naše puteve i ostavljaju pustoš јer se pojedinim putevima ne može proći ni pješke. Tražimo hitnu reakciju odgovornih sa lokalnog i državnog nivoa da zaštite šume i puteve – apeluju žitelji Balotića i Plunca.

Muјević: Građani odmah sve da priјave tužilaštvu

Direktor Uprave za gazdovanje šumama i lovištima Armin Mujević pozvao јe mještane sela da prijavljuju devastaciju šuma.

-Na svaku prijavu mještana Uprava za inspekcijske poslove je reagovala. Naše inspekcije dosad nisu utvrdile nezakonitosti već da koncesionari rade u skladu sa ugovorima i da tamo nema devastacije. Kada je riječ o šumskim putevima ugovori se prema mojim informcijama poštuju kroz popravku tih puteva. Lokalni putevi su u ndležnosti opština i za to je zadužena komunalna policija te inspekcija za saobraćaj. Lokalna samouprava treba da postavi vage za tonažu ali ja o tome ne treba nikoga da učim – kaže Mujević i poziva sve one koji znaju da se u nekom dijelu šume vrši krivično djelo, da to odmah proslijede tužilaštvu, Upravi za inspecijske poslove i policiji.

-Ja ne mogu da znam da li je negdje nešto devastirano jer to je posao šefa Područne jedinice iz čijih izvještaja ne vidim da je izvršena devastacija. Ako građani smatraju da nešto nije u redu, treba to odmah da prijave tužilaštvu – poručuje Mujević.

Mještani dodaju da su tražili od predsjednika opštine da se založi kako bi se saobraćajnom signalizciom ograničio teret na lokalnim putevima.

– Crna Gora je ekološka država i ako je to najveća vrijednost za naše društvo onda se mora voditi računa o šumskom potencijalu – naglašavaju mјeštani i dodaju da su spremni za proteste kako bi ukazali na ove probleme.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:13