Детаљ из Рожаја / Фото: Архива
31/03/2022 u 06:02 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У рожајској Општини удомљавају партијске кадрове

Увиjек ћу претрпjети критику од коjе не можемо да побjегнемо, казао је предсједник општине Рахман Хусовић

Одборници локалног парламента су на 25. редовноj сjедници упознати са информацијом о раду СО за прошлу годину.

Предсjедник Скупштине општине Алмир Авдић jе казао да НВО сектор ниjе био активан jер ниjе било интересовања за такозвану "слободну столицу". 

Мубера Фетаховић (БС) jе рекла да jе у извjештаjном периоду локални парламент разматрао 81 документ, те да jе jедногласно усвоjено седам од 13 извjештаjа.

Одборник ДПС-а Руждиjа Калач jе информациjу оциjенио квалитетном износећи сумњу да представници грађана нису остварили мисиjу унапређења живота грађана.

Одборник СД-а Есад Плунац jе констатовао да у локалном парламенту у извjештаjноj години "ниjе имало опозициjе" већ су у клупама сjедјели одборници коjи у већини нису дискутовали већ су само подизали руку.

Његов страначки колега Ален Калач jе нагласио да се мора уложити више напора на плану активирања НВО сектора.

Он jе казао да међу бошњачким народом у рожајскоj општини нема критичке риjечи ни у jедноj друштвеноj дјелатности.

-Ми немамо критичку свиjест, jер би се у супротном радило много боље – рекао jе Калач.

Одборник БС-а Рафет Нурковић jе казао да jе парламент функционисао практично jеднопартиjски напоменувши да jе претходна власт на простору општине подиjелила преко 500 плацева и локациjа.

Одборници су jедногласно усвоjили и програм рада Скупштине општине за 2022. годину.

Одборници су већином гласова усвоjили одлуку о програму инвестициjа за текућу годину. Представници опозициjе су упутили замjерке због малог износа капиталног диjела буџета коjи jе планиран на 705.000 еура.

Ален Калач (СД) jе казао да jе у општини и њеним предузећима и институциjама у последње вриjеме по уговору запослено на десетине нових службеника.

-Општина ниjе предузеће коjе запошљава, али због упошљавања новог таласа људи и због презадужености, неће моћи да се реализуjу инвестициjе коjе сте планирали– рекао jе Калач.

Одборник ДПС-а Руждиjа Калач рекао је да се буџет општине наjвише пуни из Егализацоног фонда, од концесиjа и продаjе имовине.

Оциjенио jе да jе капитални буџет сувише мали да испуни очекивања грађана на сеоском и руралном подручjу.

-Скоро све пjешачке стазе и тротоари су уништени од мраза, али овим програмом ниjе предвиђена санациjа тих стаза. Интереси грађана мораjу бити испред политике – рекао jе Калач, коjи jе нова запошљавања у Општини назвао "специjалном операцијом" jер људи немаjу амбициjе да траже посао у реалном сектору.

Предсjедник Општине Рахман Хусовић jе истакао да капитални буџет износи укупно 855.000 еура, од чега ће 705.000 еура бити инвестирано у инфраструктуру, а остатак ће уложити у опрему и набавку за потребе локалне управе што ће, како jе рекао, бити евидентирано у буџету за текућу годину.

-Волио бих да jе наша инфраструктура потпуна и савремена, али то су само жеље. Увиjек ћу претрпjети критику од коjе не можемо да побjегнемо. Финансиjску политику водимо одговорно и радимо траспарентно. Увиjек ћу одржати риjеч. Грађани су свjесни да се не може много а ми нећемо да кршимо законе али покушавамо да задовољимо дио потреба сваког насеља. Када се ради о запошљавањима по уговорима, морамо се заложити у правцу тражења инвеститора, али то иде споро због недостатка средстава – рекао jе Хусовић.

Одборници су усвоjили и закључак о покретању инициjативе за либерализациjу граничног прелаза Драченовац – Шпиљани.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:49