Пут до Модрог Дола у леду и снијегу / -Приватна архива
14/03/2022 u 06:40 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У селима Модри До и Оклади пут залеђен и у рупама, а струја свако мало нестаје

Нема тога таксисте који се усуђује да крене до Модрог Дола, а и ми имамо потреба као сав нормалан свијет. Зато није ни чудо што је у овом селу остало само пет-шест кућа, истиче Миленко Крговић

Проблемима мјештана села Модри До и Оклади никад краја. Житељи ова два села истичу да стално кубуре са лошом путном инфраструктуром. У овим зимским данима, како каже један од најстаријих житеља овог краја Миленко Крговић, пут је окован ледом и снијегом па је тешко њиме саобраћати. Било је дана, наводи Крговић, када су практично били одсјечени од цивилизације.

– Таман помислимо како смо неки проблем пребродили, а оно се деси да има и горе од горега. Мука са струјом у нашим селима је стална јер свако мало нестаје, а пут када нема снијега има толико рупа да се њиме тешко може саобраћати, а тек када га прекрије снијег, онда настају праве невоље – прича Крговић за "Дан" и наглашава да су последње снијежне падавине донијеле додатне невоље.

– Сада је без теренског возила тешко доћи и до Ђапановог Гроба. Снијег нападао и ледом оковао пут па мала аута скоро да и не залазе у овај наш планински крај. Нема тога таксисте који се усуђује да крене до Модрог Дола, а и ми имамо потреба као сав нормалан свијет. Има болесних, што је и нормално јер су овдје остала скоро све старачка домаћинства, а љекарска помоћ не може доћи. Куповина хране постала је мисаона именица, јер како је допремити од града. Зато није ни чудо што је у Модром Долу, који има проблема са снијегом скоро шест мјесеци годишње, остало само пет-шест кућа – прича Крговић и истиче да су прије неколико дана аутом покушали пребацити болесну жену до града али се заглавило и до Оклади морала је ићи пјешке гдје је преузело друго ауто.

Приватници ангажовани да чисте споредне путеве

Саша Баошић, предсједник МЗ Гранчарево, којој припадају засеоци Модри До и Оклади, каже да постоји проблем са путем, али да није толико изражен.

– Иако отежано, мала аута саобрћају овим путем. Већ два пута је чишћен од снијега и опет ћемо ангажовати приватника да данас, у понедјељак, оде и рашчисти пут – рекао је Баошић.

Један од руководилаца у Комуналном предузећу "Лим", Сенад Пачариз, каже да они са својом механизацијом чисте главни пут од Љешнице, преко Ђапановог гроба, до Чеоача и Гранчарева.

– За путне правце који иду са главног пута Општина има споразум са челницима МЗ да ангажују приватна лица и да тракторима чисте путеве. Општина ће им све то уредно платити, а ако постоји неки проблем, ми смо увијек спремни да помогнемо – каже Пачариз.

– Немамо ништа, струја лоша, пут у рупама и окован снијегом и ледом, шта људи из Оклади и Модрог Дола да раде. Једини начин је да негдје оду. Користим прилику да поручим онима који неће да се баве рјешавањем наших проблема, да мјештани ових села неће отићи са својих огњишта. Јавно тражимо и апелујемо на одговорне да се позабаве својим послом и да раде у интересу свих грађана – поручио је Крговић.

Предсjедник НВО Бјелопољски демократски центар Здравко Јањушевић каже да је проблем и што је током године, када то временски услови дозвољавају, чест селективан однос приликом чишћења локалних путева.

– Годинама смо тражили да се уреди пут Ђапанов Гроб – Оклади – Модри До – Папе – Томашево и тиме створе предуслови да се становници баве пољопривредом и остварују егзистенцију својим породицама. Овај путни правац дуг је 12 километара, и најближа је веза са Томашевом, Павиним Пољем и Пљевљима, на једној, и са Слијепач Мостом и магистралним путем који води према Мојковцу, на другој страни, али изгледа као да то надлежне не интересује – закључује Јањушевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 09:20