Село Дуга / -Ж-Ш-
03/05/2022 u 06:35 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У селу Дуга скоро 40 напуштених кућа

Политика раздваја, а овдје се све политички радило. Ако ће поново тако да раде, нећемо ништа. Ако не можемо једни с другима, онда нам ништа не треба, категоричан је Новица Бојанић

У свим минулим ратовима село Дуга, које се налази на око 18 километара од Никшића, било је збјег невољнима. Чувени Душки кланац симбол је историјских сукоба и славних побједа над освајачима. Кроз Дугу су водили каравански путеви, а данас пут кроз село само одводи његове мјештане у неке друге крајеве гдје траже боље услове живота. Кроз душке засеоке углавном су макадамски путеви, а и ако има асфалта, давношњи је. Село је струју добило међу поледњима у Црној Гори, негдје 1988. године, а о водоводној мрежи и данас могу само да сањају, као и о локалном превозу. У сада оронулом мјесном дому некада је била партизанска болница, а онда и продавница и повремено школа чији је матични објекат одавно напуштен. У некадашњем сточарском крају сада је свега неколико сточара. Драган Ђоројевић живи у Горњем Пољу, а у родном засеоку Пресјека има имање. Каже да је својевремено у Дуги било око 70 домаћинстава, данас ни тридесетак, а скоро 40 кућа или је готово урушено или нико у њима не живи.

– Стари су помрли, и оно што је живих не може више да ради, а млади отишли. И ако би власт на прави начин спровела мјере да задрже сељака, морали би прво те младе научити да разликују животиње, навикли су они на асфалт, не знају ништа. Не пише се добро овом крају, а и то што би се радило, политика раздваја – прича Ђоројевић за "Дан".

Ослањали се само на себе и своја средства

Батрић Терић истиче да је Пресјека центар Дуге, историјског мјеста свих времена које, осим почетка Душког кланца, гдје је и извор, и у засеоку Ноздра има бројне знаменитости из прошлих времена. Ту су остаци старих кула и турских градова и чартња са водом, какве, каже, нема у Европи. Као ни до плоче у Душком кланцу, ни до Ноздре се готово не може доћи.

– Да нисмо сами од својих средстава градили и поправљали путеве, одржавали неке објекте колико смо могли, не би у Дуги могли видјети ништа. Некад је ово мјесто спасавало многе у тешким временима, а ми данас не можемо ни сами себе спасити. Расељено је мјесто гдје је постало немогуће живјети. Толико смо пута молили људе који су били на положајима да асфалтирају свега 200 метара пута до почетка кланца, али ништа, огорчен је Терић.

А да се у Дуги политички радило, свједоче гомиле материјала довезене углавном пред парламентарне изборе на више локација. Тадашња локална власт требало је да насипа путеве, али их је изборни пораз предухитрио. Неразасут материјал и данас је на почетку чувеног Душког кланца у Пресјеци, гдје је спомен-плоча у знак сјећања на славну битку од прије 160 година.

– Политика раздваја, а овдје се све политички радило. Ако ће поново тако да раде, нећемо ништа, него свима једнако да буде, да мјесто опстане. Ако не можемо једни с другима, онда нам ништа не треба, категоричан је Новица Бојанић, који у Пресјеци одржава родитељско имање.

Њихове наде упрте су у нову локалну власт на чијем челу су, каже Бојанић, нови и млади људи. Не надају се да ће се многи који су отишли вратити, али хоће сигурно више долазити да одржавају имања.

– Треба путеви да се наспу, гдје су лоша и критична мјеста да се постави асфалт. Надам се у предсједника Општине Марка Ковачевића да ће се мало окренути овом крају, и не само овом него сваком гдје је ситуација оваква као у Дуги, поручио је Бојанић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 11:55