/ -FOTO: VITKO ŠPANJEVIć
10/08/2022 u 11:40 h
Vitomir ŠpanjevićVitomir Španjević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U selu Šaranci okupilo se bratstvo Šljivančanina: Ne dozvolimo da nas razlike svađaju

Ovim bratstveničkim saborom željeli su da sačuvaju svoj identitet, vrate svojim korijenima i svijetlim tradicijama

Pogrežje u Šarancima, živopisno selo smješteno pri samom rubu kanjona rijeke Tare s jedne, a u podnožju prostrane Sinjajevine s druge strane, proteklog vikenda bilo je stjecište 11. skupa bratstva Šljivančanin.

Sabor je okupio preko dvije stotine bratstvenika i njihovih ogranaka koji su pristigli sa svih strana i mnogih mjesta gdje žive i rade.

image
-FOTO: VITKO ŠPANJEVIć

Okupili su se Šljivančani, jer se, kako se čulo na skupu, javila potreba da taj dan budu zajedno, na mjestu odakle potiču, međusobno još više upoznaju i druže, podsjete na porijeklo, povežu vremenom pokidane veze i učvrste svoju pripadnost bratstvu.

Prigodnu besjedu na početku bratstveničkog okupljanja održao je protojerej Mirčeta Šljivančanin, koji je sa svojom porodicom ovog puta imao čast i obavezu da bude domaćin sabranja. 

image
-FOTO: VITKO ŠPANJEVIć

Ovim bratstveničkim saborom, naglasio je otac Mirčeta, žele da sačuvaju svoj identitet, spoznaju svoje duhovno i kulturno-istorijsko nasleđe, vrate svojim korijenima i svijetlim tradicijama.

image
-FOTO: VITKO ŠPANJEVIć

- Odluka je ljubavi je da ne zaboravlja, zato je prije svega red da se sjetimo naših otaca i matera, braće i sestara koji nijesu sa nama od prošlog skupa 2018. godine do danas. Radujem se što smo se i ovoga puta sabrali u ovom broju u našim Šarancima mjestu našeg porijekla i što smo sa raznih strana pohitali da se vidimo, razgovorimo i upoznamo.Važno je da smo se ovdje ponovo sabrali u mjestu našeg porijekla gdje nas sve manje živi ali naše dolasku i okupljanju ovdje raduju se i duše naših predaka jer mi na ovaj način obnavljamo i sjećanje na njih na njihova okopljanja oko ognjišta, na molbama sijelima, svadbama ... Ovakvim našim okupima raduje se i Bog naš na koji sabor - zajednica vječna Otac, Sin i Sveti Duh, pa svako zajedničarenje u slozi i ljubavi i Boga raduje. U našem vremenu kada duh individualizma odvaja ljude ovakvi skupovi su od neizmernog značaja. Jer čovjek je biće zajednice, saborno biće koje svoje puno naznačenje i cilj dostiže samo u zajedničkoj. Zato ovi naši skupovi treba da se nastave da ih predamo našoj djeci koje hvala Bogu ima dosta. Da se kao braća i sestre, rođaci poznajemo i upoznajemo, da pomažemo i slažemo da nemamo ovozemaljsim podjelama da nas razdvoje. I ako po mogao čemu različiti i različito mislimo da ne dozvolimo da nas razlike udalje ili ne daj Bože svađaju - poručio je otac Mirčeta.

Nakon njegovog obraćanja uz bogatu trpezu počelo je bratsko druženje.

image

Foto: Vitko Španjević

-FOTO: VITKO ŠPANJEVIć

Bratstveničku ljubav i slogu često su prekidali zvuci gusala i frule ponajviše narodnog guslara Ivana Bulića, a ukupni program upotpunjen je i nadlmetanjima omladine i djece u skoku u dalj i bacanju kamena s ramena.

Program je vodila Milica Šljivančanin. 

image
-FOTO: VITKO ŠPANJEVIć

Idući skup zakazan je prvog vikenda u avgustu 2025. godine, a domaćin sabora biće Ivan Draganov Bulić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:35