U SEUŠ Bar održana radionica o vršnjačkom nasilju / - FOTO: SEUŠ
18/04/2024 u 13:12 h
D.S.D.S.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U SEUŠ Bar održana radionica o vršnjačkom nasilju

U JU "Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola" (SEUŠ) održana je radionica "Vršnjačko nasilje" na kojoj su 20 učenika prvog i drugog razreda škole upoznati sa oblicima vršnjačkog nasilja i načinima pružanja podrške žrtvama nasilja.

Radionicu je realizovala diplomirana psihološkinja Dijana Milošević iz Podgorice, čiji je stručni angažman prepoznat u oblasti socijalne i dječije zaštite, a održana je u sklopu projekta "Da nasilje bude u krizi", kojeg sprovodi NVO,"Sistem" sa partnerskom organizacijom Internacionalna policijska organizacija (IPO) Crne Gore iz Bara.

Srednjoškolce su pozdravili izvršna direktorica NVO “Sistem” Neda Radović i izvršni direktor IPO Momčilo Šćekić.

Psihološkinja Milošević je tokom interakcije sa učenicima analizirala nekoliko  vizuelno-tekstualnih priloga u kojima su bili uočljivi ili opisani određeni oblici nasilja, dok je apostrofirala značaj pružanja podrške žrtvi kroz razne komunikacione vidove. 

Ovaj projekat podržava Ministarstvo rada i socijalnog staranja (MRSS) Crne Gore, a usmjeren je ka djeci i mladima uzrasta od 13 do 18. godini koji su u riziku vršnjačkog nasilja i od nasilja u porodici.

Shodno okolnosti da je glavna projektna aktivnost usmjerena prema psihološko-savjetodavnoj pomoći adolescentima, kao i da se ona ostvaruje kroz saradnju sa pedagoško-psihološkim službama srednjih škola, radionici su prisustvovali budući vršnjački edukatori.

Načelno su opisani modeli saradnje vaspitno-obrazovnih ustanova, odnosno psihološko-pedagoških službi u srednjim školama sa strukovnim organizacijama, centrima za socijalni rad i policijskim službenicima. 

- Radionice i predavanja u okviru ovog projekta sprovode licencirani stručnjaci socijalne i dječije zaštite koji posjeduju sertifikate o savladanom programu stručnog usavršavanja “Zdravi stilovi života u osnovnoj i srednjoj školi”, dok su predviđeni paneli sa učenicima i roditeljim - saopštio je koordinator aktivnosti prof. Neđeljko Đurović.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 07:49