/ foto: Radio Kotor
14/04/2024 u 20:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Stolivu održana Fešta kamelija

Centralna manifestacija “Fešta kamelija 2024” održana je danas na platou ispred Doma kulture “Niko Bilafer” u Stolivu, uz prigodan kulturno-zabavni program i kostimirani igrokaz koji simbolizuje donošenje prvih sadnica kamelije iz Japana u Boku.

U ulozi kapetana i njegove supruge bili su Petar i Zorica Mihović.

Pozdravljajući prisutne u ime Nevladinog udruženja „Kamelija“ Stoliv koje je, u saradnji sa Mjesnom zajednicom Stoliv, organizator fešte, Romeo Mihović poručio je da udruženje ove godine slavi 105 godina postojanja.

- Želim dobrodošlicu na pravu primorsku, mediteransku feštu. Pripremili smo bogat program i mislim da će biti interesantno. Ova manifestacija se u Stolivu održava u ovakvom obliku od 2001. godine kada smo morali da se preregistrujemo u NU, po važećem zakonu. Inače, udruženje slavi 105 godina, postalo je 21. novembra 1919. godine. Dužni smo zbog naših predaka i naših potomaka da održimo neki nivo i budemo spona, iako je danas, u ovim vremenima kada je sve manje dobrovoljnosti i entuzijazma i kada smo okrenuti društvenim mrežama,  teško održavati tradicionalne manifestacije, ali mi ćemo se truditi. Pozivam sve da sačuvamo našu tradiciju, kao što je svako dužan da sačuva na svojim prostorima. Ta tradicija je i sjajna podloga za turističku ponudu ovih prostora, jer mi živimo od turizma i ovo je jedan segment koji možemo ponudi turistima na našoj turističkoj trpezi. Manifestacija traje još mjesec dana, imaćemo i ljeti ovdje u ovim prostorima neke aktivnosti - kazao je Mihović.

U ime Opštine Kotor obratio se potpredsjednik Nebojša Ševaljević, poručivši da je cvijet kamelije “na neki način” postao simbol ovog dijela zaliva Boke.

“Zahvaljujući mještanima, NVO i svima koji su uložili trud, ova manifestacija je postala sve sadržajnija, tako da pored sjećanja na jedan lijep događaj iz prošlosti, ona je obogaćena kulturnim i zabavnim programom, postala je turistička manifestacija i znak prepoznatljivosti ovog mjesta”, naveo je Ševaljević.

Feštu je svečano otvorio direktor Turističke organizacije Kotor, Jovan Ristić, najavivši dalju podršku ovoj i sličnim manifestacijama “u onoj mjeri koja je moguća”.

“Ovo je način da se održi tradicija, da se širi sve ono što je tipično za Boku i za sva bokeljska mala mjesta, ali i da se produži sezona. Imamo upravo ovakve godine, kao što je godina iza nas, u kojoj gotovo da nije bilo pauze. Dakle, bilo je mnogo gostiju, uživanja, dobrog provoda i svega onoga što Boku čini specifičnom. Želim vam da provedete jedan divan dan, po lijepom vremenu i na ovom prekrasnom mjestu”, kazao je Ristić proglasivši feštu otvorenom.

U kulturno zabavnom programu su, između ostalih, nastupili KUD “Boka” iz Tivta, Josip Belan učenik Muzičke škole “Vida Matjan” na gitari, učenici OŠ “Ivo Visin” Prčanj, te djevojčice iz “ Infiniti” dens studija.

U prostorijama Doma kulture postavljena je izložba aranžmana od cvijeta kamelije.

Odlukom žirija, u sastavu Petra Ćetković, direktorica OŠ “Ivo Visin” i Božidar Lukić iz Rijeke, koji je predstavnik Udruge “Kamelija” iz Opatije, prvo mjesto pripalo je Vedrani Mihović za aranžman “Stolivski đardin”, drugo Jeleni Marković, za aranžman “Vjesnica proljeća”, a treće Petru Ivoviću za aranžman pod nazivom “Kornet”. Specijalna nagrada pripala je Aneti i Antonu Čavoru, za aranžman “Stolivski koktel”.

Održana je i prezentacija dječijih likovnih i literarnih radova, a organizovan je i izlet pješačkom stazom do Gornjeg Stoliva i brda Vrmac.

Posjetioci su imali priliku i da degustiraju ribu prženu na gradele, domaće priganice, uz vino i sokove. Pokrovitelj fešte je Opština Kotor.

foto: Radio Kotor

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 14:42