Канализација се излила на улицу / -Милован Нововић
12/07/2021 u 06:20 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Сутивану канализација тече улицом, нико не реагује

Овај проблем постоји мјесецима. Шахта се зачепи и излије се канализација. Онда неко реагује, отклони се квар а онда након неког времена дође до поновног зачепљења и тако у круг, огорчени су мјештани Сутивана

Проблем за мјештане насеља Сутиван последњих дана је изливање фекалне канализације из шахте поред пута који води поред жељезничке пруге, насупрот Основне школе "9 мај''. Наиме, како кажу мјештани овог краја, који су затражили помоћ и реакцију надлежних општинских служби, фекалије се данима изливају из шахте и отичу даљу низ улицу у ријеку Лим.

-Сви то видимо и осјећамо, али нико неће да предузме нешто да се овај еколошки проблем ријеши. Пуно је оних који као пјешаци пролазе овом улицом, а велика је фреквентност и аутомобила који на својим гумама све то даље разносе. Постоји опасност од евентуалне заразе. Угрожено је здравље свих нас, посебно у овом периоду када су температуре ваздуха високе-кажу мјештани и истичу да је шахта рађена у приватној режији за дио насеља у којем гравитира близу четрдесетак домаћинстава.

Мјесна заједница тражи помоћ локалне управе

Замјеник предсједника Мјесне заједнице Сутиван Владо Ковачевић каже да се овај проблем под хитно мора ријешити.

-Раније се дешавало да дође до изливања канализације, што смо рјешавали преко ЈП Водовод "Бистрица'' и техничког директора Марка Булатовића. Четири пута су долазили, иако је у притању приватна канализациона мрежа. казали су шта треба урадити али је изостала воља мјештана да учествују у плаћању. Обратићемо се и локалној управи и градоначелнику Петру Смоловићу, да с обзиром да МЗ не добија финасијска средства, учествује у рјешавању овог за нас животног проблема-казао је Ковачевић.

-Овај проблем постоји мјесецима.Шахта се зачепи и излије се канализација. Онда неко реагује, отклони се квар и онда након неког времена, претпостављамо несавјесним понашањем оних домаћинстава која је користе, односно бацањем свега и свачега, дође до поновног зачепљења и тако у круг. Сада је највише времена протекло да нико није реаговао. Насељем се шири несносан смрад. Угрожено је двориште основне школе, а у близини се налзе и кафана и продавница. Знамо да је покушано да се организује акција како би се сакупила новчана средства како би овај проблем био ријешен, али је изостала воља већине да дају по двадесетак еура-наводе мјештани Сутивана.

Кажу да су се за помоћ обратили руководству мјесне заједнице, које је и раније радила на рјешавању проблема, али и Комуналној полицију, која им је, како кажу, саопштила да то није њихова надлежност. Тражили су помоћ и од Еколошке и инспекције за воде, који су долазили и видјели шта се дешава, али, мјештани кажу, изостала је конкретна реакција.

- Под хитно се нешто треба предузети да не дође до заразе или угрожавања здравља. Права је срећа што се проблем појавио напосредно након завршетка школске године па нема пуно дјеце која би била принуђена да на овом подручју носе гумене чизме како би стигли на наставу- огорчени су мјештани Сутивана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 15:05