Мјештани Недакуса траже безбједан прелаз преко пруге / М.Н.
13/03/2022 u 06:19 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У току реконструкција објекта жељезничке станице у Недакусима: Пролаз испод пруге и даље високоризичан

Тражимо да се дио пролаза гдје се иде на пероне продужи за неких 25 м и пробије до нашег насеља. Очекивали смо да у склопу ових радова буде одрађен и овај посао, али очигледно о томе нема ни помена, каже Жељко Раичевић, предсједник МЗ Недакуси

На главној пограничној Жељезничкој станици у насељу Недакуси почели су радови на њеној адаптацији и реконструкцији који би требало би да буду завршени до фебруара наредне године. Ипак, долазак до кућа становника који живе са друге стране жељезничке пруге остао је неријешен и високоризичан.

- Година смо тражили да се ријеши проблем преласка жељезничке пруге. Састајали се са представницима Жељезнице Црне Горе, писали саопштења, молбе, апеле...Чак и радикалније мјере предузимали. Тражили да можемо безбједно доћи са магистраног пута до својих кућа. Да се преласком преко жељезничке пруге не излажемо опасностима. Ипак, помака није било - каже Жељко Раичевић, предсједник Мјесне заједнице Недакуси.

image

Радови на објекту Жељезничке станице

М.Н.

Он додаје да је прелазак преко пруге често доводио у опасност мјештане овог краја, да је било неколико смртних случајева када су возови усмртили пјешаке.

-Улазак у насеље је код надвожања преко пута фабрике "Рада", односно стоваришта "Соларис", а други је ниже, подвожњак на крају насеља код мотела "Мече". Овај други подесан је за мала аута. Ипак, већина становника пјешке прелази пругу јер је на тај начин најближе доћи до магистрале, индустријске зоне и даље до града и тако се често излажу опасностима. Тражили смо и тражимо да се дио пролаза гдје се иде на пероне, продужи за неких 25 метара и пробије до нашег насеља. Очекивалисмо да у склопу ових радова буде одрађен и овај посао, али очигледно о томе нема ни помена. Чујемо да намјеравају да поставе огромне мреже.Очекујемо у овоме помоћ локалне управе и Министарства саобраћаја - каже Раичевић.

Иновиран објекат

Из Жељезничке инфраструкетуре Црне Горе наглашавају да је главним пројектом планирана изградња платформи, тактилних трака, санитарних чворова, пултова, благајни..., пуно тога што је овој станици, првој након уласка у Црну Гору из Србије, недостајало.

-Када радови буду завршени, очекујемо да ћемо добити иновирани објекат у функцији безбједности, како корисника објекта, тако и корисника наших услуга. Захваљујући овом пројекту Бијело Поље ће добити потпуно уређену жељезничку станицу, у циљу квалитетније услуге и боравка путника - саопштавју из ЖИЦГ.

Додаје да је постојећи подземни пролаз на ка Жељезничкој станици посато,,рај'' за бескућнике, али и јавни тоалет.

- Од фекалија и смрада често се том подземном пролазу не може ни близу прићи- истиче Раичевић.

Из Службе за одржавање зграда ЖИЦГ кажу да је ријеч о реконструкцији објекта Жељезничке инфраструктуре Црне Горе, који је изграђен још 70-их година прошлог вијека. Од тада, није било значајнијих улагања у његову адаптацију, осим замјене кровног покривача. Нагласили су да нема радова око поролаза унутар станице, јер "то није наш посао".

- Објекат Жељезничке станице био је у доста руинираноим стању. Биће извршена реорганизација простора, а с обзиром на то да је ријеч о пограничној станици, поред просторија које ће бити у функцији путника, планиране су и просторије жељезничких друштава Црне Горе и Србије, Управе полиције, Управе царине, ветеринарска и фитосанитарна инспекције обје државе - саопштила је Драгица Копривица из Службе за одржавање зграда ЖИЦГ, додајући да ће објекат бити прилагођен и лицима смањење покретљивости.

Наручилац радова на адаптацији и реконструкцији пограничне Жељезничке станице у Бијелом Пољу је Управа јавних радова Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:26