Sa sjednice SO Nikšić / foto: Željko Šapurić
24/11/2023 u 11:42 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

U toku sjednica SO Nikšić: Odbornici raspravljaju o Strateškom planu razvoja za period od 2023. do 2028.

Odbornica Demokratske partije socialista (DPS) Slobodanka Roganović tražila je da se sa dnevnog reda ukloni prva tačka i odloži

U toku je 17. redovna sjednica Skupštine opštine (SO) Nikšić, a na dnevnom redu je pet tačaka, koji je dopunjen još jednom tačkom koja obuhvata inicijativu za promjenu statusa jedinice Opštine Nikšić u status grada koja je usvojena jednoglasno.

Sjednici prisustvuje 36 od ukupno 41 odbornika, na osnovu čega je predsjednik SO Nikšić Nemanja Vuković konstatovao da postoji kvorum za odlučivanje.

Sjednici prisustvuje i predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević i potpredsjednici Opštine Nikšić. 

Odbornici će u okviru prve tačke dnevnog reda razmatrati predlog odluke o donošenju Strateškog plana razvoja Opštine Nikšić za period od 2023-2028. godine.

Odbornica Demokratske partije socialista (DPS) Slobodanka Roganović tražila je da se sa dnevnog reda ukloni prva tačka i odloži. 

- Smatramo da ne treba žuriti sa donošenjem ovako značajnog dokumenta, Strateškog plana i da bi bilo bolje sačekati, posebno zbog predstojećeg popisa - kazala je Roganović.

Ovaj predlog nije usvojen.

Druga tačka je razmatranje predloga odluke o osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću "Agencije za projektovanje i planiranje opštine Nikšić".

Sonja Milatović Iz DPS a tražila je uklanjanje druge tačke dnevnog reda.

Predlog nije usvojen. 

U okviru pretposljednje dvije tačke odbornicima će biti predstavljena izveštaj o radu Etičke komisije za izabrane predstavnike i funkcionere, kao i lokalne službenike i namještenike za 2023. godinu. Posljednja tačka dnevnog reda je izbor i imenovanje.

Sekretarka Sekretarijata za investicije i projekte Jelena Šekarić kazala je da donošenjem plana postavljaju temelj za razvoj potencijala opštine Nikšić i unapređenje životnog standarda građana.

Šekarić je istakla da Strateški plan obuhvata pet specifičnih ciljeva. Prvi obuhvata komunalnu infrastrukturu. Drugi cilj obihvata Održivi ekonomski rast i razvoj u okviru kojeg je između ostalog planirano povećanje broja radnih mjesta i izrada lokalne Strategije za zapošljavanje. 

Treći specifični strateški cilj obuhvata Zaštitu životne sredine u okviru kojeg je, između ostalog, planirana realizacija projekata regulacije otpada, voda, zaštite biodiverziteta, sanaciju deponije Mislov do, izgradnju Vatrogasni doma itd. 

Četvrti cilj  odnosi se na Unapređenje i razvoj društvene delatnosti u okviru kojih je planirana izgradnja Filološkog fakulteta, studentskog doma, rekonstrukcija Doma revolucije, izgradnju sportsko-rekreativnog parka itd. 

Peti cilj obuhvata Unapređenje efektivnosti i efikasnosti rada lokalne uprave.

Poslije riječi odbornice Roganović, koja je ponovo kazala da je potrebno sačekati završetak popisa, kako se Strategija ne oslanjala na "bajatim podacima", predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević je kazao da smatra da nema razloga da se danas Strategija ne usvoji, jer se radi o kvalitetno izrađenom dokumentu.

On je kazao da je potrebno postaviti što više zadataka, što veće ciljeve i što veći okvir kao i planirati što više projekata u cilju realizacije što većeg broja istih u narednom petogodišnjem periodu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 14:27