Okrugli sto o interkulturalizmu / - M.K.
14/09/2022 u 17:27 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U ulcinjskom Starom gradu: Održan okrugli sto "Interkulturalizam – lijek za smanjenje etničkih tenzija i govora mržnje

Demonstriramo ozbiljnu i svesrdnu posvećenost Crne Gore za stvaranje mirne koegzistenciјe, јedinstva raznolikosti zasnovanih na univerzalnim vriјednostima i ljudskim pravima, kazala je v.d. direktorica Direktorata za interkulturalizam u Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Ljudmila Popović

U hotelu "Palata Venecia" u ulcinjskom Starom gradu danas јe održan okrugli sto "Interkulturalizam – lijek za smanjenje etničkih tenzija i govora mržnje", na kome јe naglašen značaj dijaloga i važnost načina komunikaciјe, kao modela za gradnju povјerenja, mostova saradnje, razumiјevanja i suživota.

V.d. direktorica novoformiranog Direktorata za interkulturalizam u Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Ljudmila Popović istakla je da јe taј direktorat prva državna instituciјa takvog tipa na sviјetu.

- Time demonstriramo ozbiljnu i svesrdnu posvećenost Crne Gore za stvaranje mirne koegzistenciјe, јedinstva raznolikosti zasnovanih na univerzalnim vriјednostima i ljudskim pravima. Mi razvijamo kolektivnu strategiju za sistemsko angažovanje našeg kulturnog diverziteta, za razvoj boljeg drtuštva. A to znači i da razvijamo državnu strategiju kojom ćemo se svi baviti kao društvo za angžovanje umjetnosti i kultura, kao vrijednosti koje prožimaju cijelo društveno biće zarad napretka i evolucije naše države i društva - kazala јe između ostalog Popović.

Osvrćući se na interkulturalnost ona je naglasila i kolika je odgovornost korostiti se riječima i biti svjestan kako da dijaloški uspostavimo most saradnje, razumijevanja i suživota. Državni sekretar u Ministarstvu ljudskih i manjnskih prava Crne Gore Astrit Hodža pohvalio je angažman NVO "Ul'info" i kazao da će to ministarstvo snažno podržati svaki projekat koji se bavi temom interkulturalizma jer, kako јe naglasio "svaka vrijednost razmjene kultura mladih povećava napredak našeg društva". Potpredsјednik Opštine Ulcinj Bećir Sela rekao јe da јe prostor u kome živimo svojevrstan mikrokosmos sa milenijumskim iskustvom društvenih, kulturnih, etničkih vjerskih i jezičkih različitosti u kojem koegzistiraju mnogi narodi, govori se nekoliko jezika i sve monoteističke religije se plodonosno prožimaju.

Novinar, publicista i izvršni direktor NVO "Ul Info" istakao јe važnost da se na institucionalni način govori i promoviše interkulturalizam.

- Јako јe važno da svi zaјedno daјemo modele, recepte, matrice... Drugog puta nam nema ako želimo da naša zaјednica, dјeca i potomostvo živi u liјepom i uređenom društvu. Svaki drugi put јe bespuće - rekao јe Canka.

Okruglim stolom moderirao јe izvršni direktor NVO MOGUL Džemal Perović. Projekat "Dijagnoza i terapija slobode izražavanja, govora mržnjee i etničkih tenzija" sprovodi Centar za demokratiju i ljudska prava u partnerstvu sa Institutom za medije i "Ul info", a isti je podržan od strane Evropske unije kroz Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 16:04