Исмет Караманага / фото: M.K.
08/08/2021 u 08:20 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У улцињском Старом граду задовољни посјетом туриста, али прашњаве улице и бука сметају гостима

Према последњим подацима ЛТО, у Улцињу борави 50.009 регистрованих туриста, што jе четири одсто мање него у истом периоду 2019. године, али незваничне процјене показују да је гостију бар дупло више

Туристичка сезона у Старом граду у Улцињу одвија се добро и на задовољство мјештана, туристичких радника, односно угоситеља и хотелијера. Иако су још увијек присутни проблеми због незавршених радова на реконструкцији дијела инфраструктуре, туриста има у великом броју. Предсједник Друштва пријатеља Старог града "Каљаја" Исмет Караманага потврђује да собзиром на околности сезона протиче добро.

– Туриста има, смјештајни капацитети су пуни, ресторани такође, тако да тиме можемо бити задовољни. У току је културна манифестација "Љетња сцена", па и тај сегмент доприноси општем добром утиску јер додатно обогаћује понуду и привлачи посјетиоце – каже Караманага за "Дан" и подсјећа да пројекат реконструкције инфраструктуре у једном дијелу Старог града није завршен и да се радови не изводе већ дуже вријеме.

image

Улице у Старом граду још незавршене

фото: M.K.

– Престали су убрзо након наших протеста. Остали су видљиви трагови радова јер посао није завршен па има доста прашине. То је нешто што у овом тренутку смета, како мјештанима тако и туристима, али шта је ту је. Вјерујем да ће се и тај проблем ријешити и да више никада нећемо доћи у сличну ситуацију – каже Караманага.

Подсјећамо, Управа јавних радова започела је пројекат реконструкције и санације градског подручја "Стари град - Улцињ" још почетком године и радови су требало да се заврше до краја априла. У пројекту је изградња нове калдрме, реконструкција водоснабдијевања, електроинсталација и постављање нове, јавна расвјета, чиме би се добио модеран ентеријер. На обезбјеђивање средстава и почетак радова чекало се од 2015. године.

Манифестација "Дани бамије" 16. и 17. августа

Традиционална манифестациjа "Дани бамиjе" одржаће се 16. и 17. августа у хотелу "Палата Венециа", у улцињском Старом граду на Сервантесовом тргу, најављено је из тог хотела. Према програму манифестације прве вечери биће организован концерт регионалне музичке звиjезде Ал Дина.

– Собзиром на ограничен броj мjеста и госте коjи бораве у нашем обjекту, сви они коjи желе да присутвују овом лиjепом догађаjу, потребно jе да на вриjеме обаве резервациjу – поручили су из хотела "Палата Венециа".

Наредног дана, у уторак, 17. августа, сви гости и посjетиоци моћи ће да присуствуjу спремању бамиjа на улцињски начин и бесплатноj дегустациjи разних специјалитета, те у интересантном забавном програму.

Иначе, оно што такође током сезоне мучи Старограђане и туристе јесте што се свакодневно, посебно у ноћним сатима, суочавају са неподношљивом буком коjа допире из локала и ресторана коjи се не придржаваjу прописаних правних норми код организовања разних концерата живе музике. Због те музике и несносне буке многи гости коjи бораве у бројним апартманима принуђени су да прекину одмор и откажу даљи боравак. О том проблему писали су недавно и предсједнику Општине.

Иначе, броj приjављених гостиjу на улцињскоj ривиjери и даље је у порасту, саопштено jе у петак из Туристичке организациjе. Према последњим информацијама из ЛТО кажу да у Улцињу борави 50.009 регистрованих туриста, што jе четири одсто мање него у истом периоду 2019. године. Од тог броjа 80 одсто (39.567) jе у приватном смjештаjу, у хотелима jе евидентирано 9.322, а у камповима и одмаралиштима 1.120 гостиjу. Међутим, незваничне процјене показују да је гостију бар дупло више.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 19:31