Градска лука / -к.м.
18/03/2022 u 06:18 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Зеленици ће бити сидриште за крузере

Први крузери би у Луку Зеленика, како сматрам, могли упловити већ током ове туристичке сезоне- истакао је Божио Укропина директор Агенције за газдовање луком

Након састанка представника Општине Херцег Нови са руководством Јавног предузећа за управљање морским добром, договорено је да Морско добро током наредне седмице Агенцији за газдовање луком достави Нацрт предуговора тендера за акваторијум градске луке Шквер. Према ријечима Божа Укропине директора Агенције за газдовање луком, на овакав начин би добили двогодишњи уговор за управљање комплетним акваторијумом луке Шквер, а као град дошли у позицију да почну да планирају тај простор од којег би сви имали користи.Укропина истиче да сарадњом Морског добра и локалне самоуправе Градска лука Шквер може постати одржив систем.

- Надам се да ће на наредној сједници локалног парламента бити проглашен јавни интерес у обалном дијелу луке Шквер, чиме би се и правно заокружили сви услови да град Херцег Нови преузме луку у пуном капацитету - казао је Укропина.

Ваља подсјетити да Градском луком располажу три субјекта Агенције за газдовање луком Шквер, Бродарско друштво "Југоле Гракалић", који везове опредјељује за спортска пловила и рибаре, и ПВК "Јадран".

На састанку је, појашњава Укропина, било ријечи и о обезбјеђењу сидришта у луци Зеленика за пријем крузера.

-Постоји модалитет да док се не ријеши питање Луке Зеленика, сидриште којим иначе управља Јавно предузеће Морско добро буде у функцији доласка туриста. Чекамо само надлежне државне институције, а Морско добро је дало сагласност да се, у случају дозволе сидрења крузера у Зеленици, путници превозе мањим бродовима до Градске луке Шквер, одакле би ишли у разгледање града и даље излете. Не ради се само о томе да имате резервну варијанту због безбиједности у случају лоших временских услова, већ и потреби одређених агенција и жељи да се негдје на пола пута између Дубровника и Котора нађе још једна локација, као што је Херцег Нови, који би свакако био интересантан туристима који долазе крузерима. Први крузери би у Луку Зеленика, како сматрам, могли упловити већ током ове туристичке сезоне- истакао је Укропина

Сидриште у зеленичкој луци биће прелазно рјешење док се не нађе најбоље и трајно, да пловни путеви не буду угрожени.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 04:40