/ Прослави у Жупи никшићкој присуствовао и Марко Ковачевић, фото: Ж.Ш.
06/06/2021 u 07:15 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Жупи никшићкој прослављен јубилеј: Традиција образовања дуга 150 година

Само ако је школа пуна ђака рачунајте на опстанак тога мјеста, све друго није важно и све друго не може допринијети напретку, истакао је Драгољуб Радуловић поручујући родитељима у Жупи да шире породице

Манастир Светог апостола и јеванђелисте Луке у Жупи никшићкој није био само духовни темељ цијелог тог краја, већ и образовни. У тој светињи у другој половини 19. вијека почело је описмењавање становништва које је спроводио први учитељ Гаврило Саичић из Васојевића. Традиција дуга 15 деценија у Жупи успјешно је настављена у жупској школи која је међу пет најстаријих у Црној Гори.

-Овај јубилеј је изашао и ван граница Жупе, Никшића и Црне Горе. И заиста тих 150 година школства у нашој заједници проноси се искра знања у нашем мјесту и генерације интелектуалаца, које су досегле највиша интелектуална звања, поникли су из ове школе и кроз свој рад на најљепши начин промовисали су своје мјесто, рекао је на свечаности поводом јубилеја предсједник савјета Жупе Драгољуб Радуловић.

image
Драгољуб Радуловић поносан радом жупске школе, фото: Ж.Ш.

Установа, која од 1959. године носи име народног хероја Душана Бојовића, својевремено је имала и до хиљаду ђака. Данас их је око 350, а у предстојећу школску годину биће уписано око 20 првака.

-То је податак који све нас опомиње и дефинитивно је нешто на чему ми као мјесна заједница, Општина Никшић и држава морамо да порадимо. Само ако је школа пуна ђака рачунајте на опстанак тога мјеста, све друго није важно и све друго не може допринијети напретку неког мјеста, истакао је Радуловић поручујући родитељима у Жупи да шире своје породице.

О жупској школи, као њен некадашњи ђак, говорио је и дугогодишњи секретар никшићког Црвеног крста и хуманиста Милорад Дрекаловић истичући да је поносан на установу која је кроз генерације изњедрила бројне интелектуалце, вриједне раднике, добре домаћине, пет народних хероја и на десетине носилаца споменице.

-Није мала ствар трајати толико времена, успјешно, поносно, часно и људски, увијек водећи рачуна о човјеку овог краја, а посебно о његовој дјеци Један сам од десеине хиљада људи који су у овој школи научили прва слова и прве бројеве. Много је важније то што смо овдје научили-шта је то понос, чојство и јунаштво, што смо научили како вољети своју зељу и своју Жупу, рекао је Дрекаловић.

Директор школе Милош Мрваљевић казао је да им је одувијек циљ да спрема будуће генерације да одговоре савременом друштву и изазовима. Ове године кроз пројекат енергетске ефикасности очекују реконструкцију школске зграде.

Свечаности су присуствовали мјештани, садашњи и бивши наставници и ученици, као и предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић. Јубилеј су телеграмом честитали предсједник Црне Горе Мило Ђукановић и др Радмило Маројевић, Жупљанин који је у тамошњој школи стекао прва знања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:30