Једна од активности Удружења параплегичара за Бијело Поље и Мојковац / -Милован Нововић
02/11/2021 u 06:20 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Удружење параплегичара општина Бијело Поље и Мојковац: Пандемија додатно отежала живот ОСИ

Апелујем на надлежне да наставе са исплатом субвенција за послодавце који запошљавају ОСИ, јер лица са инвалидитетом ионако живе испод границе сиромаштва, поручује Милка Стојановић

Поред "старих" проблема са којима се особе са инвалидитетом свакодневно сусрећу, пандемија корона вируса донијела је и нове, који су додатно отежали њихов живот, казала је предсједница Удружења параплегичара за Бијело Поље и Мојковац, Милка Стојановић. Она истиче да је ионако нарушено здравље лица са инвалидитетом сада додатно угрожено, уз то су већи и трошкови за љекове и витамине, онемогућени су сервиси подршке, а све чешћи су и откази због кашњења субвенција. Истиче да је за Удружење параплегичара велико охрабрење помоћ коју добијају од Општине, локалних организација и институција.

image

Милка Стојановић

-Милован Нововић

– Велику захвалност дугујемо онима који нас нијесу заборавили у овом изазовном времену, а то је локална самоуправа која нам редовно исплаћује одређена финансијска средства, затим Црвени крст који је помоћ давао у виду хуманитарних пакета, као и бјелопољски Биро рада, који већ годинама ради на оснаживању наших капацитета – истакла је Стојановић и нагласила да се од појаве корона вируса, када је ријеч о запошљавању особа са инвалидитетом, ситуација знатно погоршала – многи су добили отказе, а касни се и са рефундацијом средстава послодавцима који их запошљавају.

– Опстанак Заштитне радионице, коју смо основали и која представља посебну организацију за запошљавање лица са инвалидитетом, такође је упитан због пандемије. Касни се са исплатом личних доходака, јер се не исплаћују редовно субвенције послодавцима који запошљавају ОСИ, а то је обавеза Фонда за професионалну рехабилитацију. Морали смо да отпустимо три лица, па апелујем на надлежне да наставе са исплатом субвенција, јер ОСИ ионако живе испод границе сиромаштва – каже Стојановић.

Захваљујући јавним радовима услуге за десет чланова

Милка Стојановић истиче да ће захваљујући јавним радовима успјети да обезбиједе услуге персоналне асистенције за десет чланова Удружења параплегичара за Бијело Поље и Мојковац и то на период од четири мјесеца.

– То ће им свакако много значити, али се ја надам да ћемо у међувремену добити подршку и за неки пројекат, те да ћемо као лиценцирано удружење имати предност. Надам се и да ће се пандемија корона вируса ускоро завршити, како бисмо могли да наставимо борбу за бољи положај особа са инвалидитетом – истиче Стојановић.

Додаје да је изостала и подршка коју је Влада обезбјеђивала за ублажавање економске кризе.

– Влада није препознала организације за запошљавање ОСИ, као што је Заштитна радионица, чиме смо додатно дискриминисани. Недостатак финансијских средстава онемогућио је и пружање сервиса подршке, иако Удружење параплегичара за Бијело Поље и Мојковац има лиценцу за пружање социјалних услуга – помоћ у кући и персонална асистенција, али ресорно министарство није расписало конкурс за пројекте за 2021. годину – казала је Стојановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 18:17