Пројект представљен у Бијелом Пољу / М.Н.
06/02/2022 u 07:25 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Удружење параплегичара за Бијело Поље и Мојковац реализује пројекат „Стварање једнаких могућности за живот у заједници ЛСИ“

Биће организована обука за десет персоналних асистената са евиденције Бироа рада, а услугу персoналне асистенције пружаће за четири корисника у трајању од четири мјесеца, саопштила је Вања Машковић

Ради објезбјеђивања одрживог система социјалне заштите за лица са инвалидитетом и то кроз развој и континуирано пружање услуга персоналне асистенције, Удружење параплегичара за Бијело Поље и Мојковац покренуло је пројекат "Стварање једнаких могућности за живот у заједници ЛСИ". Пројекат ће бити реализован у наредних 12 мјесеци, у партнерству са Удружењем младих волонетра "Искра", а уз финансијску подршку Министарства финансија и социјалног старања. На јуче одржаној конференцији за новинаре Вања Машковић, дефектолог из Центра за социјални рад, установе која ће пружати помоћ у реализацији пројектних активности, истакла је да је ријеч о пројекту од изузетног значаја, не само за лица са инвалидитетом, већ и за будуће персоналне асистенте.

image

Марко Стојановић и Вања Машковић

М.Н.

-Центар за социјални рад увијек је ту да подржи све активности Удружења параплегичара, зато смо и овога пута ту, како би дали заједнички допринос унапређењу квалитета живота ОСИ, што је заправо и главни циљ овог пројекта - казала је Машковић.

Она је саопштила да ће бити организована обука за десет персоналних асистената са евиденције Бироа рада и то уз обезбјеђење сертификата, а услугу персоналне асистенције пружаће за четири корисника у трајању од четири мјесеца.

Директна циљна група особе са тежим степеном инвалидитета

Директна циљна група, како је саопштио Марко Стојановић, јесу особе са тежим степеном тјелесног и сензорног инвалидитета, а за асистенте биће обучена лица из категорије теже запошљивих, која се налазе на евиденцији Бироа рада.

-Тако да ће овај пројекат допринијети смањењу незапослености код теже запошљивих лица, а и самих особа са инвалидитетом, којима се пружа могућност да зарађују за живот обављајући оне послове које су самостално одабрали, наравно уз сервисе подршке - поручио је Стојановић.

Наглашено је и да ће бити организоване двије радионице за десет корисника/ца услуге подршке за живот у заједници, односно персоналне асистенције, како би их информисали о њиховим правима и обавезама.

 

Асистент на пројекту Марко Стојановић, казао је да је персонална асистенција услуга која је неопходна за сва лица са инвалидитетом, не само због њиховог здравственог стања, већ и због неприступачности терена и објеката.

-Чини се на да ни на локалном, а ни на националном нивоу, није у довољној мјери перпозната важност пружања ове услуге, па ћемо кроз овај пројекат покушати да подигнемо свијест, не само код лица са инвалидитетом и потенцијалних асистената, већ и код институција и надлежних државних органа - навео је Стојановић.

Он је истакао и да су услуге персоналне асистениције досад углавном били повремене, пружале су се у току трајања одређеног пројекта, те да је то један од највећих проблема.

-Зато овим пројектом желимо да створимо услове да се та услуга пружа континуирано. Из тога разлога, уз помоћ Центра за социјални рад, али и других инститиуција, желимо да на квалитетан начин обучимо асистенте јер то заиста није лак посао, већ захтијева посвећеност и примјену одређених стандарда у раду са лицима са инавлидитетом - подвукао је Стојановић и захвалио се Министарству финансија и социјалног старања, које је, како је рекао, препознало значај овог пројекта.У име локалне управе подршку пројекту дао је Милош Кљајевић из Секретаријата за локалну самоуправу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 17:14