Italijanski speleolozi / - FOTO: D.S
13/09/2023 u 10:04 h
D.SD.S
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Udruženje Šestani: U doglednom periodu biće predstavljeni potencijali za razvoj speleološkog turizma

Nakon okončanja ljetnje sezone Udruženje građana „Šestani“ organizovaće će radnu posjetu predstavnika Turističke organizacije Bar ovom podrumijskom kraju.

Iz Udruženja “Šestani” saopštili su da je tokom protekle sedmice grupa italijanskih speleologa boravila u Šestanima i započela terenska istraživanja speleoloških objekata koji se nalaze na obroncima Rumije u pravcu Skadarskog jezera.

Gianni Benedetti, Mila Bottegal i Rajan Trobec, kao članovi Gruppo Triestino Speleologi, sa svojim kolegama Krausom Maurom iz Gruppo Speleologico San Giusto i Nicolom Bressi iz Museo di Storia Naturale di Trieste tokom višednevnog izviđanja Kučkine pećine (alb. Shpellë  shaks) i Bijelog grla ili uvale (alb. Shpellë lugut bardhë) obavili su speleološko sagledavanje i dimenzioniranje ovih lokaliteta. Prikupljeni podaci i fotografski materijal, kao i snimljeni prilozi neće samo poslužiti za potrebe geološkog kartiranja, već će biti korišćeni i u dokumentarne svrhe. Preliminarni podaci ukazuju da se radi o veoma prostranim i interesantnim podzemnim prostorima koji moraju biti dodatno uređeni da bi u potpunosti bili dostupni eventualnim posjetiocima.                                                    

image

Speleolozi, speleološki turizam

- FOTO: D.S
                                                                                                                     

S obzirom da prostori Šestana skrivaju brojne pećine i jame, ova višedjelna istraživačka aktivnost biće nastavljena tokom sljedeće godine, na proljeće. Na taj način u doglednom periodu biće predstavljeni izuzetni potencijali ovog kraja za razvoj speleološkog turizma, a grad Bar i Crna Gora dobiće još jednu međunarodnu prepoznatljivost, ističu iz Udruženja “Šestani”.

Pored velike koncentracije speleoloških lokaliteta, raritet šestanskog krša predstavljaju i veoma interesantna narodna vjerovanja, odnosno brojne legende o njima.

Ova istraživačka aktivnost realizovana je zahvaljujući Draganu Daboviću, službeniku Ambasade Italije u Podgorici, dok je terensku podršku italijanskim speleolozima pružao Marko Đokmarković.

image

Pećina Šestani

- FOTO: D.S

Možda i najznačajniju ulogu ovom poduhvatu imao je Frano Kolović koji je, kao jedan od najstarijih koji su rasli u Šestanima, omogućio preciznije lociranje pećina i jama koje će u narednom periodu biti istražene. Interesantnu istorijsku okolnost predstavlja činjenica da je za vrijeme austro-ugarske okupacije po prvi puta bilo sprovedeno mapiranje speleoloških objekata na širem području opštine Bar.

Nakon okončanja ljetnje sezone Udruženje građana „Šestani“ organizovaće će radnu posjetu predstavnika Turističke organizacije Bar ovom podrumijskom kraju.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 14:53