Одборниоци СО Пљевља засједаће средином септембра (архивски снимак) / -Б.Је.
22/08/2021 u 07:20 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Укидањем намета помоћи сеоском становништву

Сједница локалног парламента биће средином септембра и одборници ће рећи шта мисле о овој иницијативи, каже за "Дан", Драгиша Сокић, предсједник СО

Одборници Нове српске демократије Скупштини општине Пљевља поднијели су иницијативу да се ове године пољопривредни произвођачи ослободе плаћања пореза на пољопривредно земљиште. У иницјативи се истиче да се сеоско становништво ове године суочило са веома тешком сушом, проблемима водоснадбијевања, али и са елементарним непогодама, као што је град, који је у пар наврата уништио све приносе.

-Незавидан положај пљеваљских пољопривредника представља једно од горућих питања у нашој општини. Наша села су деценијама излагана немару и систематској небризи од стране бившег режима који је наше пољопривреднике довео у завистан положај према републичкој власти и мрежи увозничких лобија који су форсирани на уштрб домаће и органске производње наших сточара, ратара и воћара - наводи предсједник пљеваљског одбора Нове српске демократије Милан Лекић и истиче да Клуб одборника Нове подноси иницјативу Скупштини општине Пљевља да се ове године не наплаћује порез на пољопривредно земљиште.

Лекић напомиње и да су ове године додатно повећане цијене концентрованеи крмне хране за стоку, што је додатно умањило добит пољопривредника.

- Пандемија корона вируса је изазвала поремећај на тржишту пољопривредних производа чиме је додатно отежан њихов пласман. За пољопривреднике који нису у систему ПДВ-а, овај порез представља додатни трошак приликом набавке материјала за производњу, попут ђубрива, сјемена, хране, средстава за заштиту биља и слично. С друге стране, суша је додатно поскупјела цијену хране и угрозила економичност производње сваког пољопривредног произвођача. Велики проблем је и тај што многа пљеваљска села немају ријешено водоснадбијевање, због чега су пољопривредници приморани да плаћају цистерне са водом по не баш тако повољним цијенама - наводи Лекић у саопштењу за јавност и појашњава да би се укидањем пореза на пољопривредно земљиште олакшалио функционисање суграђанима који су живот и радни вијек везали за село.

- Са друге стране, за оне пољопривреднике који су већ измирили порески дуг за ову годину, предложићемо у оквиру ове иницијативе да им се отпише дуг за наредну годину - истиче Лекић.

Предсједник СО Пљевља и предсједник Општинског одбора Демократске партије социјалиста Драгиша Сокић каже да треба сачекати и видјети како ће се о овој иницијативи одредити одборници локалног парламента.

-Сједница СО биће средином септембра. Одборници ће рећи шта мисле о овој иницијативи, а да би она прошла за њу треба да гласа 18 од укупно 35 одборника- појашњава Сокић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 08:34