/ Сабах Чоловић, фото: В.Ра
27/05/2021 u 06:30 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Уколико добије потребне дозволе, бизнисмен Сабах Чоловић отворио би фабрику соларне енергије

Чоловић jе казао да jе прикупио дозволе од Министарства пољопривреде и од општинских органа како би у родном селу Синановића Луке, заједно са партнерима из Њемачке, отворио фабрику, а да чека да му Министарство економиjе да зелено свjетло за почетак радова

Уколико добиjе потребне дозволе за изградњу, бизнисмен из Њемачке Сабах Чоловић намjерава да у родном селу Синановића Луке у Рожаjама отвори фабрику соларне енергиjе у коjу планира да с партнерима из Њемачке уложи више од 20.000.000 еура.

Чоловић jе казао за "Дан" да jе прикупио дозволе од Министарства пољопривреде и од општинских органа, а да чека да му Министарство економиjе да зелено свjетло за почетак радова.

-Уколико добиjемо све потребне дозволе, jа и моjа два партнера из Њемачке, планирамо да одмах кренемо у култивациjу земљишта на коjем ћемо инсталирати панеле за производњу соларне енергиjе – казао jе Чоловић, истичући да би у првих шест до осам мjесеци на проjекту радило око 50 радника, а стални посао би добило десетак радника, чиjе би зараде, каже Чоловић, биле око 1.000 еура.

-Jа имам велику жељу да уложим капитал у општину гдjе сам рођен. Чекам да ми ресорно министарство одобри концесиjе. Мислим да jе оваj проjекат од интереса за државу – сматра Чоловић.

Подсjећа да jе приjе неколико година, у намjери да покрене бизнис, у Рожаjама отворио два предузећа али да у њима ниjе успио да покрене производњу.

-У разговору са властима и другим надлежним институциjама, имао сам пуну подршку за покретање индустриjске прераде дрвета али када сам затражио концесиjе, нисам их добио. То су била само усмена обећања, а када jе требало средити папирологиjу, све jе постало немогуће и jа сам био принуђен да ту фирму блокирам – рекао jе Чоловић.

Донације отишле у политичке сврхе

-Било би добро да наша политичка елита jедном схвати да диjаспора децениjама носи терет социjалне подршке члановима породице коjи живе у Црноj Гори. Политичари су имали доста времена да схвате да ми у великоj мjери утичемо на социоекономско стање у земљи, jер у супротном, држава би морала да издржава све нас. Диjаспора jе носилац великих донациjа коjе даjемо по препорукама политичара, а коjе би требало улагати у развоj економиjе и отварање радних мjеста. Међутим, таj новац одлази тамо гдjе ми то нисмо жељели нити смо га намиjенили за интересе политичара – казао jе Чоловић.

Он jе и приjе неколико година покушао да покрене производњу соларне енергиjе.

-Нисам успио у претходном периоду да покренем ни оваj бизнис, а због чега jе дошло до блокаде, jа то ни данас не знам – казао jе Чоловић, истичући да jе покушао да откупи двиjе бивше фабрике у Рожаjама, али да му ни то ниjе пошло за руком.

-Због нериjешених имовинско- правних односа, као и због неизмирених обавеза према бившим радницима, одустао сам од куповине обjеката Сервистранса и бивше фабрике Титекса. Нуђен ми jе и обjекат некадашње фабрике тепиха у Бишеву и то само за jедан еуро. Али и та фабрика jе оптерећена обавезама према стотинама запослених коjе инвеститор мора да измири, што jе опет било неисплативо улагање па сам одустао – рекао jе Чоловић.

Чоловић сматра да би Црна Гора морала да донесе закон коjим би се инвеститорима гарантовала сигурност.

-Мора се скратити процес папирологиjе, jер jе то велики проблем за оне коjи желе да инвестираjу у Црноj Гори. Ми желимо да инвестирамо у законским оквирима, али нам то до сада ниjе било омогућено– истакао је Чоловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:26