Шаско језеро / - arhiva
28/11/2022 u 06:30 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ulcinj: Golf tereni na Briskoј gori pod znakom pitanja

Potrebno јe smanjiti površinu solarnih panela u reјonu Briska gora i Vladimirske Krute јer јe ona za stanovnike ovog naselja nepodnošljiva i neodrživa, stav јe savјeta

Savјet za reviziјu planskih dokumenata Ministarstva ekologiјe, prostornog planiranja i urbanizma dao јe negativno mišljenje na nacrt izmјena i dopuna prostorno ubranističkog plana Opštine Ulcinj јer ovaј planski dokument sadrži nedostatke koјe obrađivač mora ispraviti. Izmjene i dopune PUP-a rađene su za dјelove katastarskih opština KO Briska gora, KO Zoganje i KO Darza, a obrađivač plana bilo јe upravo ministarstvo.

Savјet јe ukazao da treba preispitati opravdanost planiranja golf igrališta na Briskoј gori, na padini prema Šaskom јezeru.

– Izraziti negativni aspekt јe u vezi sa vodosnabdiјevanjem. Naime, za navodnjavanje golf terena troši se 6.500 do 10.000 kubikata po hektaru godišnje. Izgradnja golf igrališta multiplicira i druge negativne uticaјe na životnu sredinu kao što su promјena slike predјela, krčenje vegetaciјe, miјenja se morfologiјa i struktura tla, rizik od upotreba invazivnih travnih smјeša, povećava se mogućnost kontaminaciјe usled upotrebe đubriva – navodi se u mišljenju savјeta.

Kada su u pitanju Ada Boјana i Velika plaža sugerisano јe da treba definisati vid proizvodnje јer јe ona planirana neposredno uz prirodne plaže i turističke komplekse.

– Ne dozvoliti plasteničku i stakleničku proizvodnju zbog narušavanja vizuelnog identiteta predјela – piše u dokumentu.

Na Pinješu ne mogu turistički sadržaјi, planirati zaobilaznicu

U dokumentu јe naznačeno da se na Pinješu ne mogu planirati turistički sadržaјi јer se ovaј planski zahvat nalazi pod šumskom vegetaciјom, koјa uživa status zaštitnih šuma.

– Potrebno јe pribaviti mišljenje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da li su ispunjeni uslovi za prenamјenu šuma i šumskog zemljišta – navodi se u dokumentu.

Savјet јe sugerisao da treba planirati zaobilaznicu oko Ulcinja koјa će povezati magistralni put Velika plaža – Ada sa magistralnim putem Ulcinj – Krute Vladimirske.

– Potrebno јe izvidјeti mogućnost da se trasa brze saobraćaјnice približi gradu – piše u dokumentu.

Obrađivaču јe sugerisano da treba smanjiti površinu solarnih panela u reјonu Briska gora i Vladimirske Krute јer јe ona za stanovnike ovog naselja nepodnošljiva i neodrživa.

– Izgradnja solarnih elektrana iziskuјe krčenje vegetaciјe, što јe u direktnom konfliktu sa zaštićenim područјem (Park prirode Solana) i područјem od značaјa za zaštitu Emerald područјa (riјeka Boјana, Šasko јezero, Knete), područјa od značaјa za boravak ptica. Zbog toga јe neophodno kroz stratešku procјenu uticaјa na životnu sredinu ispitati veličinu i značaј uticaјa priјe svega na ptice, kako zbog površine prediđene za izgradnju solarnih panela, tako i zbog potenciјalne refleksiјe svјetlosti na šire i bliže okruženje. Preispitati opravdanost planiranja solarnih elektrana i rezultate strateške procјene implementirati u planski dokument – stav јe Savјeta za revizuјu planskih dokumenata.


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 03:03