Улцињ / - Т. О
19/08/2021 u 15:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Улцињ: И рониоци чисте море од пластике

У току су припреме четири акције чишћења подводног дијела Улцињске обале у оквиру пројекта “Очистимо улцињску обалу од пластике”, које ће се одржати у току септембра 2021.

НВО Греен Лифе, у сарадњи са спортско - риболовним друштвом Нептун из Улциња, започела је имплементацију пројекта “Очистимо улцињску обалу од пластике”. Главне активности пројекта биће организовање ронилачких акција извлачења отпада из подводног дијела Улцињске обале, гдје ће се, уз помоћ волонтера, вршити анализа врсте, количине и потенцијалног извора отпада. Резултати анализа биће представљени јавности, као и надлежнима са предлогом забране коришћења одређених пластичних производа за једнократну употребу.

У току су припреме четири акције чишћења подводног дијела Улцињске обале у оквиру пројекта “Очистимо улцињску обалу од пластике”, које ће се одржати у току септембра 2021. године у Улцињу.  На свакој акцији биће ангажовани бродићи и рониоци, као и наши волонтери, који ће из воде извући отпад и забиљежити информације о врсти и количини отпада. На овај начин, добићемо увид у то који пластични предмети највише угрожавају нашу обалу и море и сходно томе направити анализу и предлог рјешења овог проблема. Ово питање тиче се грађана Улциња, али и свих грађана Црне Горе, туриста и посјетилаца нашег приморја, узевши у обзир да је пластика један од највећих загађивача мора и океана.

Најављујемо да је, након наведених активности, у плану спровођење акција постављања инфо-табли на три локације на подручју општине Улцињ,  као и организовање три информативна дана током којих ће се говорити о пластици као значајном загађивачу животне средине и пружити могућност локалном становништву и туристима да се више информишу о штетном утицају пластике.

Пројекат “Очистимо улцињску обалу од пластике” реализује се од маја 2021. и трајаће 16 мјесеци. Активности су подржане од стране фондације Принц Алберт ИИ од Монака у оквиру иницијативе Beuond Plastic Med (БеМед). Циљ пројекта је едукација локалног становништва и подизање свијести о негативном утицају маринског отпада.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:48